Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 26.10.2020

Tillatelse til mudring i sjø ved Øketangen Bryggeforenings fellesbrygge i Sarpsborg kommune

Øketangen Bryggeforening har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved deres fellesbrygge i Sarpsborg kommune. Det er fattet vedtak om avslag på søknad om dumping av muddermassene på Midtre Sletter i Råde kommune. Klagefrist er satt til 17. november 2020. 


Publisert 12.10.2020

Endring av tillatelse til utslipp av støy fra anleggsarbeider i Drammen

Fylkesmannen har endret støykrav i tillatelser etter forurensningsloven i forbindelse med InterCity-utbyggingen i Drammen kommune. Klagefrist er satt til 9. november 2020.


Publisert 09.10.2020

Tillatelse til peling og boring ved Blakstadtangen i Asker kommune

Asker Seilforening har fått tillatelse etter forurensningsloven til peling og boring ved Blakstadtangen i Asker kommune. Klagefrist er satt til 30. oktober 2020. 


Publisert 22.09.2020

Tillatelse til mudring ved Søndre Akershuskai/Vippetangkaia i Oslo kommune

Statsbygg har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Søndre Akershuskai/Vippetangkaia i Oslo kommune. Mudringen er knyttet til etablering av energiforsyningsanlegg for det nye regjeringskvartalet. Klagefrist er 19.oktober 2020.


Publisert 07.09.2020

Tillatelse til utslipp av renset anleggsvann til Langbrubekken/Ljanselva

Marti tunnel AG avd. Oslo har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av renset anleggsvann til Langbrubekken i Oslo kommune. Arbeidene er knyttet til bygging av ny hovedvannledning fra Skullerudveien til Enebakkveien ved Maurtueveien. Klagefrist er satt til 2. oktober 2020.


Publisert 31.08.2020

Tillatelse til fysiske tiltak i sjø ved Kai 3 i Fredrikstad

Værste Utvikling AS har fått tillatelse til spunting og utfylling ved Kai 3 i Vesterelva i Fredrikstad kommune. Klagefrist er satt til 21. september 2020.


Publisert 31.08.2020

Tillatelse til utslipp i forbindelse med bygging av E16 Bjørum – Skaret

Statens vegvesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfase i forbindelse med bygging av E16 mellom Bjørum og Skaret i Bærum og Hole kommune.


Publisert 27.08.2020

Tillatelse til utslipp i anleggsfase for arbeider på Vefsrud i Lier kommune

Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfase for arbeider i forbindelse med Ny vannforsyning Oslo. Klagefrist er satt til 30. september 2020. 


Publisert 14.08.2020

Tillatelse til mudring i sjø ved Sjødalstrand

Nordre Follo Renseanlegg har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Sjødalstrand i Nordre Follo kommune i forbindelse med etablering av utslippsledning. Klagefrist er satt til 4. september 2020.


Publisert 06.08.2020

Tillatelse til fysiske tiltak i Askerelva og Drengsrudbekken

Asker kommune har fått tillatelse etter forurensningsloven til fysiske tiltak i Askerelva og Drengsrudbekken i Asker kommune. Klagefrist er satt til 4. september 2020.