Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 25.06.2021

Tillatelse etter forurensningsloven til arbeider i felt B6b i Bispevika i Oslo kommune

Oslo S Utvikling har fått tillatelse etter forurensningsloven til arbeider i sjø ved felt B6b i Bispevika i Oslo kommune. Klagefrist er satt til 23.07.2021.


Publisert 24.06.2021

Avslag på søknad om utfylling av sand til sjø i Asker kommune

Statsforvalteren har avslått søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand til sjø ved Ostsundveien 12 i Asker kommune. Vedtaket kan påklages innen 15. august 2021. 


Publisert 24.06.2021

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Kambo i Moss kommune og avslag på dumping av masser

Kambo Båtforening har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Kambo i Moss kommune i forbindelse med vedlikehold av båtanlegg. Kambo Båtforening har fått avslag på søknad om dumping av masser ved Midtre Sletter i Råde kommune. Klagefrist er satt til 16. juli 2021.


Publisert 22.06.2021

Tillatelse til utslipp i forbindelse med bygging av E18 Lysaker til Ramstadsletta – Hovedentreprise

Statens vegvesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfase i forbindelse med hovedarbeidene med bygging av ny E18 mellom Lysaker og Ramstadsletta.


Publisert 17.06.2021

Tillatelse til mellomlagring av avløpsslam på Henningsmoen Næringsområde i Indre Østfold kommune

VEAS Marked AS har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra mellomlagring av avløpsslam på Henningsmoen Næringsområde i Indre Østfold kommune. Klagefrist er satt til 2. august 2021. 


Publisert 10.06.2021

Tillatelse til mudring i sjø ved Søndre Akershuskaia/Vippetangen i Oslo kommune

Statsbygg har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Søndre Akershuskaia/Vippetangen i Oslo kommune. Klagefrist er satt til 8. juli 2021. 


Publisert 18.05.2021

Tillatelse til mudring ved Grønsund i Asker kommune

Asker kommune har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Grønsund i Asker kommune. Klagefrist er satt til 11.06.2021.


Publisert 20.04.2021

Tillatelse til anleggsarbeid for nytt vannbehandlingsanlegg på Kattås i Bærum kommune

Asker og Bærum Vannverk IKS har fått tillatelse etter forurensningsloven til anleggsarbeid for nytt vannbehandlingsanlegg på Kattås i Bærum kommune. Klagefrist er satt til 11. mai 2021.


Publisert 16.03.2021

Tillatelse til utfylling i Usteåne på Geilo - Hol kommune

Hol kommune har fått tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Usteåne på Geilo i forbindelse med utvidelse av skiløype.


Publisert 15.03.2021

Tillatelse til mudring i Bergerbukta i Drammen kommune

Berger Båtforening har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Bergerbukta i Drammen kommune. Klagefrist er satt til 12.04.2021.