Ukraina-krisen

Foto: Pixabay.

Krigen i Ukraina: Her finner du viktige lenker til nettsider og nyheter for kommuner, frivillige og andre som blir berørt av situasjonen.   

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Deler av krisestaben som ble etablert i forbindelse med koronasituasjonen blir opprettholdt. Vi fortsetter den gode, løpende kontakten med kommunene, som har en del spørsmål relatert til situasjonen i Ukraina.


Publisert 21.03.2022

Tolking må skje i forsvarlige former

Det forventes et stort behov for tolking knytta til flyktningsituasjonen. Ny tolkelov gir retningslinjer for dette. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er nasjonal tolkemyndighet og har gode råd å gi.


Publisert 18.03.2022

Kommunene får dekket kostnader for Ukraina-flyktninger i private hjem

Regjeringen har vedtatt at ukrainske flyktninger som bor i privat regi, får hjelp til livsopphold og kommunale tjenester. Kommuner som ønsker å delta i den frivillige ordningen, får tilskudd fra UDI.   


Publisert 18.03.2022

Plikter og ansvar for rutinemessig tuberkulose-undersøkelse

Alle asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge, inkludert ukrainere som velger å søke om beskyttelse, har plikt til å gjennomføre tuberkuloseundersøkelse innen to uker etter at de kom til landet. 


Publisert 16.03.2022

Daglig, ordinær helsehjelp til ukrainske barn kan gis med samtykke fra én forelder

Nå kommer mange ukrainske barn til Norge. For å ta ivareta helse- og omsorgsbehov hos disse, vil én forelder kunne samtykke til helsehjelp i de aller fleste tilfeller.


Publisert 15.03.2022

Kjæledyr fra Ukraina skal kontrolleres av Mattilsynet

Alle dyr som kommer til Norge sammen med ukrainske flyktninger må registreres og kontrolleres av Mattilsynet. Dette gjør de for å minimere risikoen for spredning av dødelige sykdommer, som rabies, til mennesker og dyr her til lands.


Publisert 14.03.2022

Kommunene må ruste seg for den største flyktningeutfordringen vi har hatt

På Statsforvalterens møte torsdag fikk kommunene i Innlandet orientering fra de nasjonale aktørene som håndterer flyktningsituasjonen. – Nå må vi heller gjøre for mye forberedelser enn for lite, sa statsforvalter Knut Storberget.


Publisert 13.03.2022

RVTS Øst tilbyr sine tjenester

Det kommer stadig flere flyktninger fra Ukraina. I den forbindelse tilbyr RVTS Øst hjelp til kommuner, spesialisthelsetjenesten og andre hjelpere.


Publisert 11.03.2022

Velferdsrettigheter til Ukrainske flyktninger

Regjeringen har besluttet å gi midlertidig kollektiv beskyttelse til ukrainske statsborgere, slik også EU har gjort. For å få slik beskyttelse må ukrainske statsborgere søke om beskyttelse (asyl) og de får da velferdsrettigheter i Norge.


Publisert 11.03.2022

Regjeringen råder kommunene til å se på it-sikkerhetstiltak

Russlands invasjon av Ukraina har økt usikkerheten rundt trusselnivået i det digitale rom. Kommunal- og distriktsdepartementet og KS ber derfor alle kommuner vurdere sin egen sikkerhets- og sårbarhetssituasjon.


Publisert 10.03.2022

Øvelsen Cold Response 2022

Den neste måneden gjennomføres øvelsen Cold Response 22 i Norge. Med den pågående krigen i Ukraina er det viktig at barn og unge er trygge på hva denne øvelsen er. Øvelsen vil også påvirke trafikken på innlandsveiene.