Innlandet representert på ny utdanning i samvirke

Mennesker med uniformer ute.
Deltagere på det det første tverretatlige studiet «Samvirke». Foto: Politihøgskolen.

Første kullet på ny utdanning i samvirke for nød- og beredskapsaktører har nå tatt eksamen. Nå starter arbeidet med å dele erfaringer og nyttige verktøy mellom aktørene i fylket.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.03.2023

Utdanningene har som mål å bedre samvirke slik at ressursene blir utnyttet best mulig. Statsforvalteren er stolt over å ha blitt spurt om å delta i planleggingen av utdanningen.

Fire av 18 deltagere var fra Innlandet; politi, helse, sivilforsvaret i tillegg til Statsforvalteren. Dette er det første tverretatlige studiet under overskriften «Samvirke» ved Politihøgskolen. Studiet startet 23. januar og har fått navnet «Felles utdanning i undervisning, trening og øvelse innen samvirke for nød- og beredskapsaktørene».

Teori omsatt til praksis

Behovet for felles utdanninger for nød- og beredskapsaktørene har vært omtalt i flere stortingsmeldinger og evalueringsrapporter, og var ett av oppfølgingstiltakene etter 22.juli-evalueringen.

Det er snart 10 år siden samvirke ble innført som prinsipp for beredskap. Utdanningen skal støtte opp under samvirkeprinsippet, og utvikles i samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Helsedirektoratet, Politidirektoratet (POD), Forsvarets høgskole og Politihøgskolen. Prosjektleder er Bjørn Danielsen ved Politihøgskolen

Utdanningen skal forberede studentene på reelle instruksjons- og undervisningssituasjoner, og skal bidra til at de blir reflekterte tilretteleggere for læring. Det blir lagt vekt på at de skal brukt teori i praktiske situasjoner og man skal kunne veilede og vurdere ulike undervisningsøvelser.

Oppstart av tre felles utdanninger

De tre nye utdanningene er krisekommunikasjon, felles innsatsleder-utdanning og felles instruktørutdanning.

Emnet Krisekommunikasjon er helt nytt i sitt slag, og vil være aktuelt for alle som har en beredskapsfunksjon i de aktuelle etatene og blant de frivillige. 

Det har lenge vært et ønske fra flere nødetater å få etablert Felles innsatslederutdanning, og det tredje emnet som er planlagt er Felles instruktørutdanning.

I år gikk dessverre fristen for å søke ut 1.mars, men det er ny mulighet for å søke hvert halvår. 

Her er utdanningstilbudene ved PHS innen samvirke   

 

Kontaktpersoner

Statsforvalterens rolle

Statsforvalteren har ansvar for å samordne, holde oversikt over og informere om arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i fylket. Statsforvalteren samordningsansvar innebærer å legge til rette for at ansvarlige regionale aktører (offentlige og private virksomheter) har tilstrekkelig oversikt og informasjon, og at disse aktørene samarbeider for å understøtte håndteringen lokalt. https://lovdata.no/forskrift/2015-06-19-703

Øvelser

Statsforvalteren har oppdrag om å sørge for gjennomføring av beredskapsøvelser i kommunene, delta ved større øvelser i fylket, nasjonale øvelser og beredskapsøvelser over landegrensen sammen med Sverige. Felles for alle disse øvelsene er at kommuner, private og offentlige aktører, nød og beredskapsaktører øver sammen.