Kommunale planstrategier 2023-2027

Skjermdump av forsiden på strategidokumentet
Strategidokumentet

I starten av hver kommunestyreperiode skal det utarbeides en kommunal planstrategi. Staten oppdaterer de nasjonale forventningene til planleggingen og fylkeskommunene skal utarbeide regionale planstrategier med oppdaterte kunnskapsgrunnlag. I dette dokumentet har Statsforvalteren samlet innspillene vi har til arbeidet.

Publisert 01.11.2023

Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging, FNs bærekraftsmål og andre relevante styringskrav og forventninger legges til grunn for vår dialog med kommunene.

Det er usikre tider og utfordringsbildet er sammensatt. I dette ulendte terrenget skal kommunene utøve sine ulike roller. Kommuneplanleggingen er kommunens viktigste verktøy for å oppnå en langsiktig, helhetlig og strategisk samfunnsutvikling. Planene skal sikre gode tjenester til innbyggerne og langsiktig forvaltning av ressurser.

Det er viktig at kommunens planer tar utgangspunkt i lokale forutsetninger og muligheter. Samtidig skal de nasjonale forventningene og Innlandets utfordringer og muligheter hensyntas. Samfunnsutviklingen må planlegges med utgangspunkt i realistiske rammer for eksempelvis befolkningsvekst og økonomi. I arealplanleggingen må framtidig arealbehov vurderes opp mot reservene kommunen har. FNs bærekraftsmål skal legges til grunn i all planlegging.


Eldre utgjør en stadig større andel av befolkningen i kommunene i Innlandet. Å bidra til løsninger som tilrettelegger for at flest mulig skal oppleve mestring og kunne leve gode, selvstendige liv,samtidig som en tenker nytt om hvordan man møter den demografiske utviklingen på tvers av sektorer, vil være helt sentralt for å sikre bærekraften til velferdssamfunnet.

Mange i Innlandet opplever ulike former for utenforskap. I visse deler av Innlandet står så mange som 30 % av unge voksne under 30 år utenfor jobb eller skole. Gode oppvekstsvilkår,forebyggende og tverrfaglig innsats for å snu denne trenden, vil være viktig å ivareta i kommunens planlegging.

Klimaendringer, samtidige hendelser og et komplekst utfordringsbilde fordrer en sterk prioritering av hensynet til samfunnssikkerhet og beredskap i all kommunal planlegging.

Bærekraftig arealplanlegging er en forutsetning for å nå flere av de overordna målene for samfunnsutviklingen. Hensynet til klima, miljø og naturverdier må vektlegges, og vi forventer at arealbruken ikke flyter ut. Fortetting og transformasjon i byer, tettsteder og hytte- og reiselivsdestinasjoner må prioriteres. Samtidig må dette skje med kvalitet, slik at stedene blir attraktive og følger opp nasjonale og regionale mål blant annet om folkehelse, miljøvennlige transportformer, samfunnssikkerhet, klima og miljø.