Rød furubarveps

De store angrepene av rød furubarveps i Hedmark i årene er bakgrunnen for FoU-prosjektet kombinerte skadegjørere på furu. Her vil du finne relevant stoff om prosjektet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.02.2013 av Administrator

Prosjekt Kombinerte skadegjørere på furu: Biologisk kontroll, viruspåvisning, fjernmåling og beredskap

 
Bakgrunn og prosjektets innretning
De senere årene har furuskog i Hedmark blitt utsatt for kraftige angrep av ulike skade­gjørere; først harde angrep av furuas knopp- og greintørkesopp vinteren 2000/2001, deretter omfattende angrep av rød furubarveps fra 2004. I tillegg kan vi få en oppblomstring av margborerskader i kjølvannet av disse angrepene. Bare i Åsnes kommune beløper tilvekst­tapene etter furubarvepsens herjinger seg til anslagsvis 20-25 millioner kroner. Angrepenes omfang, og det faktum at vi har hatt kombinasjonsangrep av flere skadegjørere, har avdekket kunnskapsmangler og svakheter i skogskadeberedskapen.
Det planlagte prosjektet består av tre delprosjekter; (1) forsøk med direkte biologisk bekjempelse av rød furubarveps ved hjelp av et viruspreparat, (2) utvikling av en nøyaktig og sikker DNA-basert metode for å måle det naturlige virusnivået i populasjoner av rød furubar­veps, og (3) kart­legging av helsetilstanden til furuskog som er svekket av furuas knopp- og greintørkesopp og som står i fare for å bli angrepet av rød furubarveps i 2007.
 
Prosjektmål og forventede resultater
I prosjektet skal vi utføre aktive behandlingstiltak, utvikle bedre verktøy for skogskadeberedskap, samt tette viktige kunnskaps­hull. Vi skal fremskaffe kunnskap om mer effektive og målrettede tiltak mot angrep av rød furubarveps og assosierte skadegjørere, for derved å minimere skadeomfanget og verditapet forårsaket av disse. Vi vil også evaluere tiltakene som ledd i et framtidsrettet beredskapssystem mot skogskader i Norge.
Gjennom prosjektet ønsker vi å forhindre videre masseforekomst av rød furubarveps i deler av forsøksområdet, og derved forhindre betydelige verditap.
Vi vil oppnå betydelige synergieffekter gjennom et samarbeid med NFR-prosjektet «Remote sensing of forest health». Dette prosjektet skal kartlegge kronetettheten til furuskog over store områder ved hjelp av flybåren laserscanning og satelittfotografering, og vil gi oss data som er helt nødvendige for å evaluere effekten av virusbehandlingen i delprosjekt 1.
 
Organisering
Glommen Skog BA står som prosjekteier og -søker, men prosjektet vil bli utført av en prosjektgruppe som samlet står ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet. Prosjektgruppen omfatter sentrale representanter fra skogeiere (Glommen Skog BA, NORSKOG), skogforskning (Norsk institutt for skog og landskap) og regional skogbruksmyndighet (Fylkesmannen i Hedmark).Lokale skogbruksmyndigheter vil være aktive prosjektdeltakere i delprosjektene.
 
Presseomtale
Her vil det komme lenker til noe av presseomtalen ifm. prosjektet og furubarveps spesielt:
NRK P2 Verdt å vite-spesial 3.9.07, viet rød furubarveps-prosjektet i Hedmark.
(06.07.2007 Oppdatert: 27.09.2007)