Matgledekorpset

Mange kokkekledde personer i fugleperspektiv står i hjerteformasjon
Kjøkkenledere på sykehjem i Innlandet samlet sammen med prosjektlederne Turid Windjusveen Olsen fra enhet jord og mat og Gro Opsahl Fallingen fra enhet helse- og omsorg Foto: Terje Gording Hong / Statsforvalteren i Innlandet.

Matgledekorpset Innlandet ble startet opp etter oppdrag fra Landbruk- og matdepartementet i 2019. Arbeidet har vært ledet av Statsforvalteren i Innlandet. Hensikten med arbeidet er å bidra til bedre mat- og måltider for eldre på institusjon og de som bor hjemme. Vi har siden den gang besøkt en rekke kommuner og holdt flere fysiske og digitale kurs om mat og måltidsglede.

Regjeringen arbeider for tiden under overskriften Matnasjonen Norge med å synliggjøre, samle og spisse innsatsen knyttet til mat og måltider generelt. Mat- og måltidsgleder for eldre blir inkludert der. I 2018 la regjeringen fram stortingsmeldingen "Leve hele livet" – en kvalitetsreform for eldre, der mat og måltider er ett av fem innsatsområder. Målet er å skape gode måltidsopplevelser og redusere underernæring. God mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. 

Matgledekorpset består av seks eksterne fagressurser med lang og ulik kompetanse innen mat og ernæring. De seks er Hai Hang, Hans Brimi, Charlotte Mohn Gaustad, Marit Alver Jackobsen, Mona Smestad og Louise Gjør. Les mer om disse i dokumentet «presentasjon av matgledekorpset».

Matgledekorpset har blitt svært godt mottatt og vi har sett endringer på hvert sted vi har besøkt. Mye bra gjøres rundt om på institusjonene, men med små grep kan hverdagen bli enklere og tilbudet bli bedre for beboere uten at det koster for mye. Vi har møtt mange dyktige fagfolk som hver dag gjør sitt aller beste for at måltidene skal bli dagens høydepunkt.

Film fra Lom

I denne filmen fra Lom kan du se et eksempel på endringer som har skjedd i kommunen etter at Matgledekorpset var på besøk.

Samlinger for kjøkkenledere

Høsten 2022 inviterte Statsforvalteren i Innlandet alle kjøkkenledere i våre 45 kommuner til en todagers samling. Dette var et historisk initiativ da mange av lederne ikke hatt møtt hverandre før. På programmet stod temaer som innkjøp av lokalmat og mat fra bunn, matsvinn, konsistens tilpasset mat, tradisjonsmat og matrester og kjøkkenlederne sin betydning for mat- og måltider og samhandling. Denne samlingen fra svært inspirerende for oss og vi fikk da et innblikk i hvor mye bra som gjøres ute i kommunene og hvor viktige denne yrkesgruppen er. Vi vil i 2023 legge til rette for en ny samling for alle kjøkkenledere. Mer informasjon kommer på denne siden.

Du kan nå oss på matgledekorpset.innlandet@statsforvalteren.no eller du kan ta kontakt med prosjektleder Turid Windjusveen Olsen på fmhetwo@statsforvalteren.no for mer informasjon.