Tiltak mot erosjon og tap av næringsstoffer i jordbruksområder

Dato:
20. november 2023 10.00 - 11.30
Sted:
Webinar
Arrangør:
Enheten for jord og mat
Målgruppe:
Rådgivere/saksbehandlere i kommunenes landbruksforvaltning

Det er et økende behov for hydrotekniske tiltak for å unngå erosjon i jordbruksområder og avrenning av næringsstoffer til vassdag, ikke minst som tilpasning til klimaendringene. Kommunene kan gi tilskudd til slike tiltak gjennom tilskuddsordningen for spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL).

Med dette webinaret håper vi å gi kunnskap og inspirasjon til å mobilisere flere hydrotekniske tiltak og å bidra til at kommunen kan gi god veiledning til aktuelle søkere.

Publisert 17.11.2023

Tilskuddsrammen for SMIL-ordningen har økt de siste åra for å kunne dekke det økende behovet for hydrotekniske tiltak. Omfanget av søknader om tilskudd har ikke økt i samme grad i Innlandet, og det er behov for større bevissthet, kunnskap og informasjon som kan bidra til flere tiltak. Vektleggingen av hydrotekniske tiltak må også gjenspeile seg i tiltaksstrategiene for SMIL-ordningen som kommunene bør være i ferd med å revidere.

Vi har invitert fire eksterne innledere som vil snakke om temaet: 

  • Johannes Martin Eriksen, Rakkestad kommune: Veiledning og prioritering av hydrotekniske tiltak i SMIL-ordningen, hvorfor det er viktig med slike tiltak bl.a. for å begrense forurensning til vann. 
  • Steinar Velten, Norsk Landbruksrådgiving Øst: Prosjektering av hydrotekniske anlegg. Løsninger på praktiske problemer, både om det er erosjonsforebyggende tiltak (f.eks. kummer, grøfter) eller avbøtende tiltak (f.eks. fangdammer)

  • Arild Wennersgaard, Hedmarken landbrukskontor: Erfaringer med hydrotekniske tiltak og bruk av SMIL-ordningen i våre kommuner

  • Anja Winger, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO): Naturbasert erosjonssikring av bekke- og elvekanter

Det er ingen påmelding, og en deltar ved å bruke møtelenken nedenfor:

Microsoft Teams-møte

Bli med fra datamaskinen, mobilappen eller romenheten

Klikk her for å bli med i møtet

Møte-ID: 328 009 706 200
Passord: dmTnQX

Last nedTeams | Join on the web

Finn ut mer | Møtealternativer

 

Dato:
20. november 2023 10.00 - 11.30
Sted:
Webinar
Arrangør:
Enheten for jord og mat
Målgruppe:
Rådgivere/saksbehandlere i kommunenes landbruksforvaltning