Statsbudsjettet 2023

Regjeringen Støre foreslår en vekst i kommunenes frie inntekter for 2023 på 1,7 mrd. kroner.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.10.2022

Inntektsvekst og handlingsrom 2023

Kommunesektoren samlet får en økning på 2,6 mrd. kroner i de frie inntektene. Dette er en økning på 1,2 mrd. kroner sammenliknet med revidert nasjonalbudsjett. Veksten baseres i stor grad på forventet økning i demografikostnadene, på grunn av den økte flyktningestrømmen fra Ukraina. Kommunene får en økning på 1,7 mrd. kroner og fylkeskommunene på 0,9 mrd. kroner

Til tross for økningen i de frie inntektene understreker regjeringen at dette blir et stramt budsjett, der det offentlige må redusere sitt forbruk. Deler av kostnadsveksten i 2022 vil kommunene ta med inn i 2023, og flere kommuner vil stå overfor krevende omstillinger.

Veksten i frie inntekter til kommunene fra 2022 til 2023 er 3,5 prosent på landsbasis. I Innlandet får 17 av 46 kommuner en vekst som er høyere enn eller lik denne veksten.

Skattøren for 2023 økes til 11,15 %, som er 0,2 prosentpoeng høyere enn i 2022. Med dette tas det hensyn til en forventet nedgang i formues- og inntektsskatten, samtidig som nivået på skatteinntektene opprettholdes på ca. 40 % av samlede inntekter. 

De høye strømprisene som forventes i år og til neste år gir en inntjening til eierne som går utover det som kan sies å være normal fortjeneste. Denne økningen ønsker regjeringen å fordele på fellesskapet. Ordningen vil omfordele inntekt fra eiere av kraftverk, og som er mottakere av konsesjonskraft. Regjeringen mener videre at en større del av vannkraftressursene bør tilfalle fellesskapet. Grunnrenteskatten foreslås derfor økt til 45 % med virkning fra 2022.

Deflatoren er beregenet til 3,7 %, der pris- og lønnsveksten utgjør henholdsvis 3,1 % og 4,2 %

Se lenkene på siden for mer informasjon om statsbudsjettet, tabeller og informasjon om saker med spesiell relevans for Innlandet.

KS inviterer 6. oktober kl. 15 til digitalt seminar om statsbudsjettet for 2022. Seminaret kan følges på KS nettside.

Skjønnsmidler 2023 til Innlandet

Skjønnsrammen som fordeles til kommunene er på totalt 800 mill. kroner. Av de 80,6 mill. kroner som Statsforvalteren i Innlandet har mottatt, er 46 mill. kroner fordelt som ordinære skjønnsmidler og inngår i kommunenes rammetilskudd, jf. tabell 1-k i Grønt hefte.

Kommuner som mottar ordinære skjønnsmidler vurderes å ha særskilte utgiftskrevende forhold som kommunene ikke kan påvirke. Rammen er redusert over flere år. Det betyr at vi må gjøre en streng prioritering i tildelingen. Vi har i tildelingen gjort en helhetlig vurdering av kommunenes økonomi og behov. For nærmere om bakgrunnen for fordelingen, se lenke for brev til kommunene.