Tynset

Vinterlandskap på Tynset
En kald og fin formiddag i Tynset. Foto: Benedicte Kvalsund.

«Kjem’n te Tynset så trivs’n» er kommuneslagordet til Tynset. Og naturlig nok var trivsel for kommunens innbyggere et stort tema under kommunebesøket 18. februar.

Publisert 24.01.2024

Ordfører Merete Myhre Moen tok oss godt imot og ønsket velkommen til den kraftfulle kommunen Tynset, regionsenteret i Fjellregionen.

Kommunedirektør Erling Strålberg Innledet om oppvekstsektoren i kommunen. En sektor kommunen er stolte av. De har en høy andel faglært pedagogisk personell og går ikke på kompromiss på kompetanse når de skal rekruttere. Med riktige mennesker i riktige stillinger får de mulighet til å jobbe aktivt mot barn og ungdom.

Satser på aktiviteter for barn og unge

Leder for prosjektet «Sammen om rett aktivitet for alle», Kristin Utby Telneset, fortalte engasjert om hvordan de jobber for å få flest mulig barn og unge i kommunen i gang med aktiviteter. Kristin er godt kjent blant barnefamiliene i kommunen der hun og prosjektet fungerer som bindeleddet mellom familier, tjenester og frivillige organisasjoner. Prosjektet har som mål å gi flere tilflyttere og flyktninger gode og tilpassede aktivitetstilbud i et miljø som oppleves trygt og inkluderende – for alle familier uavhengig av bakgrunn. Familier får informasjon om prosjektet og mulighetene som finnes i Tynset gjennom foreldremøter på skolen og nyinnflyttede familier får mulighet til avtale møter direkte med Kristin.

Tre damer i et møterom
Kristin Utby Telneset forteller om prosjektet "Sammen om rett aktivitet for alle". Foto: Benedicte Kvalsund.

Prosjektet ble startet i 2018 som et samarbeid mellom Tynset Idrettsforening, Internasjonalt råd og regionrådet for Fjellregionen. Gjennom dette prosjektet får barn og unge mulighet til å prøve ut en rekke aktiviteter uten at det skal koste noe og uten at de trenger å binde seg til en aktivitet.

Gjennom aktivitetskortet dekker kommunen kontingenten for en aktivitet. I noen tilfeller kan de gi to aktivitetskort til en person. Dette gjør fritidsaktiviteter mye mer tilgjengelig for alle. Det er lærere, skolen, trenere eller idrettslag som søker om aktivitetskort på vegne av familien. Avdelingen for kultur behandler søknadene og i budsjettåret 2024 er det satt av 300 000 kr til aktivitetskort.

At aktivitetskortet og Kristin er viktig for lokalsamfunnet fikk vi gode eksempel på da vi tok turen innom språkrommet på ungdomskolen. Her møtte vi en klasse med elever som får norskopplæring av en engasjert lærer, Christina Kalvstø. Elevene vi møtte hadde vært i Norge i to år eller mindre og alle var godt i gang med språkopplæringen. På spørsmål om hvilke aktiviteter de hadde prøvd var det nok fotball og håndball som var mest populært, men flere hadde også prøvd seg på kickboksing, judo, teater og musikk.

Mann som snakker til elever i et klasserom
Statsforvalter Knut Storberget og ungdommene hadde mye å snakke om. Foto: Benedicte Kvalsund.

Gjennom prosjektet «Sammen om rett aktivitet for alle» har de også fått kjøpt inn skiutstyr til langtidsutleie slik elevene kan låne utstyr gjennom hele den lange vinteren.

Etter en kort spasertur i flott, kaldt vintervær, fortsatte besøket på kommunehuset.

Mennesker i møte
Gode diskusjoner på kommunehuset i Tynset. Foto: Benedicte Kvalsund.

Nasjonalt helseregister – på Tynset

Norsk helsearkiv ble etablert på Tynset i 2019. Norsk helsearkiv er et nasjonalt helseregister som består av avdøde pasienters journaler fra spesialhelsetjenesten. Norsk helsearkiv er ledende innen digital langtidsbevaring og sørger for at helsedata bidrar til ny kunnskap og bedre folkehelse. De som jobber i Norsk Helsearkiv har rykte på seg for å være effektive og flinke, og dette legges merke til, fortalte ordfører Merete Myhre Moen.

Beitedyr, rovdyr og skadefelling

Kommunen ønsket også å ta opp temaet beitedyr, rovdyr og skadefelling. Landbruket har en enormt stor verdi i regionen og derfor naturlig å ta opp skadefelling. Tynset er et beiteprioritert område, noe som byr på utfordringer når alle de fire store rovdyrene er i området.

Skadefellingen har blitt profesjonalisert og mye mer effektiv nå enn tidligere. Der en før kunne bruke i snitt 3000 timer for hver ulv som skulle felles, bruker de nå i snitt 160 timer.

Det har vært mange møter mellom Statsforvalteren, representanter for regionen og Tynset kommune og tonen er god, men det er like vel ikke alt en blir enig om. Blant annet de ulike partene et litt ulikt syn på hva som bør være tilstrekkelig for å få grønt lys for en skadefelling.

- Jeg er veldig glad for at du sier at forvaltningen har blitt bedre. Det er nøkkelen til å få redusert konflikten mellom rovdyr og beitedyr, sa statsforvalter Knut Storberget.

FAKTA OM TYNSET

Kommunenavn: Tynset (kommer trolig av elvenavnet Tunna, som kanskje hører sammen med å tunne, ‘svinge rundt, virvle’, og -set, ‘bolig, tilholdssted’)
Landareal: 1.822 km2
Folketall pr. 3. kvartal 2023: 5.619
Ordfører 2024: Merete Myhre Moen (Sp)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I TYNSET

Sted: Tynset ungdomskole og kommunehuset

Tema:

  • Oppvekstsatsingen i kommunen
  • "Sammen om rett aktivitet for alle"
  • Kommuneøkonomi
  • Beitedyr, rovdyr og skadefelling

Facebook

31 / 46 TYNSET
«Kjem'n te Tynset så trivs'n» Godt å være hos dere idag, ordfører Merete Myhre Moen. Den jobben dere gjør for unga, og ikke minst den klassa med elever fra andre land; utmerket! Omsorg og utvikling med så bra kompetanse på Tynset for å gi de unge et tilbud gjennom prosjektet «Sammen om rett aktivitet for alle». Bra levert, Kristin Utby Telneset. Her kobles unge og meningsfull aktivitet ubyråkratisk og enkelt; og kommunen stiller opp med bla Aktivitetskort. Tynsets gode kommunedirektør Erling Straalberg; dette er god forebygging!