Stange har en raus holdning til mangfold

Mange mennesker er samlet i et rom og snakker med hverandre.
Flyktninger i Stange hjelper andre flyktninger. Her er det statsforvalter Knut Storberget som får hjelp til å kommunisere med ukrainere. Foto: Kristina Skamsar.

Tverrpolitisk enighet og en administrasjon som tør å gjøre ting på en litt anderledes måte bidrar til en god og velfungerende flyktningetjeneste. Det fikk vi høre mer om under tirsdagens kommunebesøk i Stange.

Publisert 01.02.2024

I 2024 er det planlagt for å ta i mot 155 flyktninger i Stange kommune. I 2020 kom det 15 flyktninger. Verdensbildet endrere seg raskt, og flyktningetjenesten har måttet endre seg i takt med det. Dette krever en feksibel flykningetjeneste.

Fått til mye

I Stange har de jobbet målrettet mot å skape en god flyktningetjeneste der målet er å få folk raskt ut i jobb. En av suksesskriteriene har vært at integreringstilskuddet går til Flykningetjenesten som ser hvor behovet for midler er, og forvalter de deretter. Et annet suksesskriterie er at Flykningetjenesten jobber tett med andre tjenester for å gjøre integreringen effektiv, og kommunen prøver å åpne seg selv som en inkluderende arbeidsplass. Kommunen ser på flyktninger som en stor ressurs som kan bidra inn i arbeidet med nye flyktninger, for eksempel som tolker. Barnevernet og SFO bruker flyktniger i sitt arbeidet for å forstå og lære å kjenne barna, behovene og kulturen på en bedre måte. Slik blir flyktninger nyttige for hverandre, og slik blir de integrert i samfunnet. Mange av flyktningene ønsker å bidra i safunnslivet.

Skolemiljøsaker 9A

Skolemiljøsaker sto også på programmet under besøket i Stange. Stanges kommunalsjef for oppvekst, Denis Aggrey, mener sakene kan løses på en bedre måte enn det gjøres i dag. For korte tidsfrister, aspekter som ikke kommer godt nok frem og for lite dialog er med på å hindre gode prosesser rundt disse sakene. Ønsket er å løse sakene på en god måte, unten konflikt og til det beste for eleven, mener oppvekstsjefen.

Personer sitter sammen på rekke på et bord i en sal.
Helle Johansen Bjørnstad, rektor Stange barneskole, Denis Aggrey, kommunalsjef oppvekst, Bjarne H. Christiansen, ordfører i Stange kommune sammen med statsforvalter Knut Storberget og assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen. Foto: Kristina Skamsar.

Plansaker

Stange kommune opplever at de blir sett på som en versting i forhold til jordvernstrategien, selv om de er utolig opptatt av jordvern. Dette som følge av nasjonale infrastruktur satsinger. I tillegg ligger Stange i et pressområde for utbygging. Folk flytter til Stange, og det forventes at vi legger til rette for det. Dette gir Stange et dårlig omdømme på feltet, mener kommunen.

Hias

Siste stopp i Stange ble Hias som leverer vann til 60000 husstander i Hamar, Løten, Stange og Ringsaker. De henter vann fra Mjøsa som renses i renseannlegg før husstandene forsynes. Hias jobber også med å forbedre renseprosesser og gjenbruk av avfall.  Nå utvilker de  verdens mest effektive nitorgenrensing, og er i gang med å produserer struvitt som er et avfallsprodukt fra avløp som brukes som gjødsling. Hias har også gjort mye for å bli robuste i beredskapssammenheng, noe de så virkningen av under "Hans".

 

 

 

 

 

 

FAKTA OM STANGE

Kommunenavn: Stange (Kanskje av norrønt stĒ«ng, ‘stang’; uvisst hva ordet sikter til)
Landareal: 641km²
Folketall pr. 3. kvartal 2023: 21.499
Ordfører 2019: Bjarne H. Christiansen (AP)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I STANGE

Sted: Stange Rådhus

Tema:

  • Flyktningetjenesten
  • Skolemiljøsaker
  • Arealplaner
  • Omvisning Hias med tema beredskap

Knuts facebook

34 / 46 STANGE
Stange kommune! Starta med musikk fra kommunale ledere og ansatte! Kommunen sin det! Rett sted å reise for å se hvordan en kommune håndterer økt ankomst av flyktninger. Rett og slett imponerende i antall og kvalitet, ordfører Bjarne Højsgaard Christiansen og varaordfører Truls Gihlemoen. (Se bildet av disse under lun oppsikt fra veggen hvor desverre avdøde gode Nils Røhne skuer utover).
Her møtte vi ivrige språkstuderende flyktninger i et mylder av god sosial aktivitet. Gode fagfolk med Marte Graff Jenssen i spiss idag!
Også drikkevannet da. Og rensinga av avløp. Som sikrer at Mjøsa er ren. En profesjonell regional aktør med størrelse og kompetanse. Foredler og renser; Hias IKS. Fremtidsteniende på vann, klima og beredskap.
Bra dag!