Søndre Land - levende og landlig

Ansatte på Dokkadelta nasjonale Våtmarkssenter
Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Dokkadeltaet nasjonale våtmarkssenter og Sølve er to viktige institusjoner i Søndre Land kommune. Vi fikk besøke begge disse på vår kommunetur nr. 39 i denne omgang.

Publisert 07.02.2024

Dagen startet på Dokkadeltaetnasjonale våtmarkssenter hvor vi først fikk høre Eirik fortelle oss om edderkopper. Visste du at de fleste edderkopper faktisk har åtte øyne! Han fortalte også at edderkopper er pysete og de har tunga på beina.

Mann og dame ser på edderkopp
Statsforvalter og ordfører ble interessert i edderkoppen Foto: Lisbeth B. Huse.

Hovedoppgaven til våtmarkssenteret er å ta vare på naturen og å drive formidling. Vi fikk høre om skjøtsel av slåttemarker og verdifulle skogsområder og bekjempelse av fremmede arter. De bruker stort sett håndmakt, slåmaskin, motorsag og rive når de gjør denne jobben. Våtmarkssenteret er en attraktiv arbeidsplass der fagfolk får brukt både sine praktiske, men også teoretiske sider.

Styreleder Kjetil Bjørklund kunne fortelle at de ønsker å bli et nasjonalt senter for naturrestaurering. De vil fortsette det gode arbeidet de gjør i dag og ønsker å være i forkant. Det er planer for å utvide og å sette opp et nytt kontorbygg.

Sølve

Sølve (som står for Søndre Land verksteder) er 100 prosent eid av Søndre Land kommune. Her fikk høre om tilrettelagt arbeid, AFT-tiltak og Sølve læring pluss med voksenopplæringen for Søndre Land og Nordre land kommune.

I Søndre Land har de arbeidspraksis fra dag en og de har et veldig godt samarbeid med næringslivet. Det er viktig at alle jobber mot det samme målet. De har veldig gode resultater på introduksjonsprogrammet.

FROG

Søndre Land er en av de kommunene i landet der forekomsten av utenforskap er størst. Kommunen etablerte derfor i 2017 prosjektet Folkehelse Søndre Land 2025. I dette prosjektet har man tatt tak i noen av kommunens grunnleggende utfordringer og satt opp flere tiltak. Et av tiltakene er FROG, et livsmestringskurs for unge voksne.

Tre mennesker
Fint å få høre historiene til Tidemann og Igor Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Tidemann

Tidemann er en av de som har gjennomført dette 7 uker lange kurset og han fortalte oss sin historie. Fra å ha droppet ut av skolen og å ha en hverdag med negativ utvikling, har FROG-kurset gjort at han nå har satt seg mål for fremtiden og han er fast bestemt på å nå disse målene som i første omgang er å bli lydteknikker.

Igor

Igor kom til Norge fra Ukraina første 1. mai 2022. Han begynte med en gang på norskkurs og fikk en bra basis i Norsk. Han fikk så praksisplass på Sølve fra 1. juni 2022 og fikk sin første arbeidskontrakt 20. juni. Nå har han fått fast jobb på Jaren og kona hans har også fått jobb. Igor har en mastergrad som ingeniør og ønsker å jobbe som produktutvikler bare han blir bedre i norsk og han ønsker også å lære seg engelsk.

En optimistisk tro på en realistisk fremtid

Ordfører Anne Hagenborg og rådmann Arne Skogsbakken orienterte om kommunens jobb med kommuneplanens samfunnsdel. Her har bærekraftsmålene fått en sentral plass og hovedmålet i planen er at Søndre Land, gjennom bærekraftige løsninger skal være et attraktivt lokalsamfunn for folk i alle livets faser.

Søndre Land kommune ligger på topp i landet når det gjelder uføre, og de har heller ikke så store næringslivsaktører i kommunen. Dette fører til lav skatteinngang. Med dette som bakgrunn blir planlegging viktig.

Vi må være forberedt på at utviklingen fortsetter slik den har gjort, men vi må tilpasse oss den på en realistisk måte. Vi har valgt å ta offensive grep i Søndre Land. De har satset mye på innovasjon, tatt posisjoner i helsesamarbeidet og KS-sammenheng.

Selv om vi ligger langt bak på statistikker, så har vi likevel mye å lære bort. Håpet er å ha Statsforvalteren på laget, det er viktig for oss, sa både ordfører og rådmann.

Utenforskap

Erik Hagaset Haug fortalte oss at det jobbes godt med å forebygge utenforskap i kommunen og at de når ser en positiv utvikling når det gjelder ungt utenforskap.

Det er 46 personer i kommunen som ikke har jobb, ytelser fra nav eller andre ytelser. Dette er en gjeng som kommunen ikke vet hva driver med. Kommunen må jobbe mot disse, men også forhindre at denne gruppen blir flere. Ingen får dette til alene, vi må løse dette sammen, sa Erik.

To menn som jobber
Ivrig arbeider på Sølve Foto: Lisbeth B. Huse.

Takk for oss

Statsforvalter Knut Storberget avsluttet besøket med å skryte av programmet som kommunen hadde satt opp. -De punktene vi har hatt på vårt besøk i dag er likt det utfordringsbildet vi ståri; Naturmangfold, kulturlandskap og utenforskap, sa han. Vi er nødt for, i større grad enn tidligere, å kjenne på at vi sitter i samme båt. Vi går inn i en usikker tid når det gjelder flere områder. Hva fordrer dette av oss som samfunn?

Jeg er sjeleglad for at dere er en kommune som evner å se deres innbyggere og legge til rette for aktivitet. Det er et privilegium å være Statsforvalter når vi kan ha slike formiddager som denne avsluttet Storberget – takk for oss.

FAKTA OM SØNDRE LAND

Kommunenavn: Søndre Land (Land er et norrønt ord, sjelden brukt usammensatt som bygdenavn; opprinnelig bare brukt om Søndre Land)
Landareal: 659 km2
Folketall 3. kvartal 2023 5.568
Ordfører 2019: Anne Hagenborg (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I SØNDRE LAND

Sted: Dokkadelta nasjonale våtmarkssenter og SØLVE

Tema:

  • Klima og natur
  • Sosial bærekraft

Knut sin Facebook-post til Søndre Land

39 / 46 SØNDRE LAND
On the road again! Siste innspurt og kommune 39 av 46 idag.
Og ja da, Søndre Land kommune og ordfører Anne Hagenborg; vi tar signalet! Dere starter dagen med edderkopper. Ulvedderkopp av alle ting. Og myredderkopp (Norges største). Sjekk bildet. Ordfører til høyre! Dette er kommunen som stod stødig og trygt gjennom uværet Hans ifjor; og som flere andre kommuner gjorde en utrolig jobb for å forhindre skade og hjelpe innbyggere. Edderkoppene; de fikk vi i fleisen da vi starta på Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter As: som verner om og setter søkelyset på de fantastiske våtmarksområdene i Dokkadeltaet. Botanikk, ornitologi og naturvern/ restaurering. Kartlegging og rådgiving! Og godt samarbeid med oss Statsforvalteren i Innlandet for å ta vare på verneområder. I realiteten et nasjonalt senter.
Så til Sølve As hvor mennesker gis en sjanse og inkluderes i arbeidsliv og felleskap. Nyttig!