Lom - en god plass å bo og en god plass å besøke

Lom Stavkyrkje
Lom Stavkyrkje Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Det er noe eget med Lom. Sju av Norges ti høyeste fjell ligger i kommunen, blant disse både Galdhøpiggen og Glittertind. Visit Jotunheimen jobber med å markedsføre dette og mange kommer til Lom. De fleste på sommeren. Hvordan få folk til Lom hele året?

Publisert 12.12.2023

I dag startet kommunebesøket på Lom folkebibliotek. Her fikk vi høre om utvikling og satsinga ved biblioteket. Statsforvalter Knut var glad for at vi møttes i et bibliotek, et av mine favorittrom, sa han. Biblotek har mange funksjoner, også som samlingspunkt for flere av våre nye landsmenn.

Det er stas å komme til Lom, sa Storberget. Det vi har opplevd de fire siste årene er en kommune som er frem i skoa. Vil takke for innsatsen som Lom har bidratt til i den tiden som har vært. Formålet med å reise ut nå, er å vedlikeholde denne kontakten. Viktig at vi hos Statsforvalteren hører hva som rører seg ute. For oss er dette en god skole i å se hvordan Innlandet er, hva som skjer og hvor skoen eventuelt trykker, og ikke minst – bli kjent med hverandret, fortsatte Storberget. Vi ønsker å være en medhjelper til kommunal utvikling og ønsker å løse eventuelle utfordringer som oppstår lokalt. Vi hos Statsforvalteren må velge våre slag, men også få forståelse ute i kommunene for den rollen vi har. Den aller viktigste årsaken til at vi reiser ut er å finne lokale behov og initiativ som vi kan bringe videre innover til overordnede myndigheter.

Hensikten med møtet er at vi skal lære og like Lom enda mer enn vi har gjort til nå. Viktig å snakke sammen.

Prisbelønt bibliotek

Bibliotekarsjef Rita Mundal ønsket velkommen til biblioteket. De har fått til mye på biblioteket i Lom og grunntanken er at biblioteket er en viktig folkeopplyser.

Biblioteket ble kåret til årets bibliotek i 2013. Begrunnelsen var at de var et lite bibliotek som var synlig og svært aktivt. Biblioteket satser på litteratur og formidling. Biblioteket har ligget på topp på besøk og utlån pr. innbygger og de ble nr. 8 på den nasjonale kulturindeksen i år. De har også vært med i et EU-prosjekt og jobbet mye med prosjekter og arrangement, har hatt hele 48 arrangement i 2023. Prosjektjobbingen har gitt utviklingsmuligheter. To prosjekt som ble nevnt er klassikerprosjektet og «Beste Norske». Viktig at alle som kommer på biblioteket skal trives og få en god opplevelse. De åpnet kafe i 2022 der folk kan sitte å kose seg med kaffe og lokalbakst. I mars i år  åpnet de meråpent bibliotek  og ca. 200 har skaffet seg tilgang. Fint å dele biblioteket med hele bygda på denne måten sa Mundal.

Statsforvalteren og til ansatte på Lom Folkebibliotek
Margrethe, Knut, Rita og Sigurd Foto: Kristina Skamsar.

Hjemmetjenesten - kommunens Cowboyer

Når alle andre må holde seg inne pga uvær etc. må  hjemmetjenesten ut. De kalles for kommunenes Cowboyer.

Kari Hesthagen og Ingebjørg Runningen som jobber i tjenesten viste noe av hverdagen sin.

Kari Hesthagen og Ingebjørg Runningen
Kari Hesthagen og Ingebjørg Runningen Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren.

De fortalte at hjemmesykepleien i Lom er en god arbeidsplass med 26 ansatte. Vi kommer bort i mange folk, der de bor. Utfordring er at det er fler eldre som bor hjemme, de blir eldre og sykere og har ofte ikke pårørende. Hjemmetjenesten blir også på en måte dere pårørende og tar på seg oppgaver som ikke ligger innenform deres arbeidsområder som å handle, bære ved, brøyte etc. Tjenesten har gode prosedyrer, stort område med veier der det er fare for ras og flom. Har nødnett og sambandsradio.

Kommunen har god hjelp av pensjonerte som hjelper til hvis veger ser stengt etc. Har også fått hjelp fra Vågå når vegene ble stengt sør i bygda.

Vi er skrekkelig gode på biljard

I Lom går nesten alle ungdommene fra ungdomsskolen på ungdomsklubben. Her er det mange aktiviteter og de har til og med dekorert hele lokalet selv, streetart, sammen med en kunstner. Her spilles det biljard, bordtennis, spilles musikk og games. Et fint sted å være og møtes.

Ungdom på ungdomsklubben i Lom spiller biljard.
Biljardbordet flittig brukt på ungdomsklubben Foto: Lisbeth B. Huse.

Nasjonalt Kompetansesenter for Fjellredning

Daglig leder Erlend borgen orienterte. Hovedhensikten er å gi kunnskap som redder liv. De leverer kunnskap lokalt, regionalt og nasjonalt. De er fortsatt i en etableringsfase og ønsker å bidra mer. Senteret forsker blant annet på snøskred og klimaendringer. En kunnskap som er svært etterspurt.

Senteret er lokalisert på Norsk Fjellsenter, et forskningsmiljø, formidlingsmilø, friluftsfaglig miljø og laboratorium som er nyttig når en driver med forskning. Målet for kompetansesenteret er å bidra til at færre mennesker dør eller blir alvorlig skadd i norske fjell. Jobber mye mot frivillige organisasjoner, fjellredningtjenester og offentlige etater. Fra 1980 har det nesten vært en firedobling av redningsoppdrag i Norge. Flere årsaker til dette; mer turisme, økt interesse for friluftsliv, mer ekstremsport og klimaendringer.

En god plass å bo er en god plass å besøke

Daglig leder Mai Arnøygard Wedum orienterte om reisemålsselskapet for Lom, Jotunheimen og omland; Visit Jotunheimen AS. Selskapet ble stiftet av den lokale reiselivsnæringa og er inne i sitt 7. driftsår. De har opplevd en jevn økning i aksjonærmassen. Har nå 67 medlemsbedrifter. Turistinformasjonen er åpen hver dag om sommeren og hadde rekordbesøk i 2023 med over 11.000 besøkende. Selskapet har også ansvaret for en nyopprettet Hub. Et nytt kontor-fellesskap på Nilsbue. Jobber med å få folk til å besøke og flytte til Lom.

Kjerneoppgavene er markedsføring og vertskap og Lom som bærekraftig reisemål. Reiselivet i Lom står for en formidabel verdiskaping og har solide reiselivsbedrifter. Reiselivet gir arbeid til mange og sysselsetter mer enn 500 i sesong, i overkant av 160.000 gjestedøgn registrert så langt i år.

Visit jotunheimen vil gjennom prosjekte Fjellsmaken skape lokal stolhet og engasjement rundt norsk matkultur, styrke Jotunheimen sitt omdømme som matdestinasjon og videreutvikle opplevelsen av det lakel og stuttreiste måltider.

God dialog

Besøket avsluttet med en god dialog rundt temaene, vern, rovdyr og  rapporteringskrav. Å ha god dialog med kommunene er en sentralt i oppdraget vårt.

FAKTA OM LOM

Kommunenavn: Lom (av norrønt, dativ flertall av lo, ‘engslette’)
Landareal: 1.889 km2
Folketall tredje kvartal 2023: 2.215
Ordfører 2023: Kristian Frisvold (Bygdelista)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I LOM

Sted: Lom folkebibliotek

Tema:

  • Utvikling og satsing ved biblioteket i Lom
  • Heimebasert omsorg gjennom krisehendingar og beredskap.
  • Besøk på ungdomsklubben
  • Status og utvikling av reiselivet. Bærekraftig reiseliv og reisemålsstrategi for Lom.
  • Presentasjon av nasjonalt kompetansesenter for fjellredning.

Knut sin Facebook-post til Lom

15 / 46 LOM
Nærast er du når du er borte
I en av de aller vakreste (forsiktig nå…) fjellbygdene i Innlandet var gjengen fra Statsforvalteren i Innlandet nå kommet til Lom.
 
Ahhh; og ordfører Kristian Frisvold og varaordfører Bjørn Ola Aukrust hadde lagt besøket til biblioteket! Av kommunenes viktigste rom! Rita; Dere skaper et rom; kommersielt fritt; og et sted for god sortering av rett og gale fakta. Og en hvil, prat og fortjent tankeflukt i ei bok eller på lytt. Lom bibliotek er av verdens beste; og møte folk flest i stille hverdag eller med aktive arrangement. Og vi fikk stifte bekjentskap med Ungdomsklubben, Nasjonalt senter for fjellredning, sterk hjemmebasert omsorg og tanker om kommunens satsing på turisme med Visit Jotunheimen i spiss! Fremoverlent kommune? Åpenbart.
Men biblioteket asså! Derfor et lesetips; en av Innlandets virkelig store Tor Jonsson (født på plassen Prestkroken i Lom); «Nærast er du når du er borte».