Åmot

Barn og unge som sitter på en skaterampe
Foto: Aslak Nordstoga Lilleland.

Spennende, åpen og inkluderende er stikkord som de jobber etter når ny aktivitetshall skal planlegges i Rena. En kommune som satser på barn og unge i alle ledd. Det ser vi også gjennom etableringen av Familiens hus.

Publisert 22.01.2024

Kommunebesøket i Åmot startet i Kappahallen der det i dag er en midlertidig skate- og aktivitetshall i påvente av den nye aktivitetshallen som skal komme. Kommuneledelsen, ansatte i kommunen og lokal ungdom tok oss godt imot og viste frem alt dagens hall har å by på. Ordfører Ole Erik Hørstad kunne fortelle om at den nye aktivitetshallen skal bidra til økt bolyst for barn og unge.

Folk som sitter rundt et bord og snakker
Kultursjef Caroline Rolstad forteller om planene for den nye aktivitetshallen. Foto: Benedicte Kvalsund.

Barn og unge som pådrivere for hallen

Ideen til aktivitetshallen kom fra ungdom i kommunens ungdomsråd som etterlyste en innendørs skatehall, fortalte kultursjef Caroline Rolstad. Prosessen har tatt litt tid, men med kommunen og lokalsamfunnet med på laget blir resultatet en flott aktivitetshall med mulighet for skating, dans, e-sport, buldring og en sosial sone med kafe. Den nye hallen vil dekke opp behovet og ønsket om en innendørs arena for egenorganisere aktiviteter. Uteområdet vil også bli utviklet slik de kan ta i bruk området mellom hallen og elva. Et løft for barn og ungdom, og et løft for Åmot.

Lokal ungdom har fått være med i planleggingsprosessen og i en workshop var det en som uttalte «Jeg vil ha et sted hvor jeg kan komme med 25 kr i lomma og være med vennene mine. Så kan vi henge sammen og gjøre ting i hallen. Et sånt sted er viktig, for det er ikke alle som har det så bra hjemme og da kan de komme til hallen og ha det bra.» Og det er nettopp dette de har jobbet ut ifra, hallen skal være et inkluderende samlingssted for alle som vil delta. Derfor satser de på at hallen skal romme flere forskjellige aktiviteter, sosiale soner og mulighet til å være med uten at det skal koste for mye.   

Etter besøket i Kappahallen dro vi videre til historiske Granlund, det gamle kommunehuset. Granlund ble bygget i 1871 Her fikk vi høre kort om historien til bygget som i dag brukes til utleie, overnatting, selskap og møter. Et flott bygg med mye historie.

Mann som står og snakker til folk inne i et herskaplig rom.
Ordfører Ole Erik Hørstad forteller om historien til Granlund. Foto: Benedicte Kvalsund.

Samler tjenester i Familiens hus

Familiens hus er en nyetablert satsing i Åmot kommune for å samle tjenester for barn, unge og familier under ett tak. Målet er å styrke barn og unges oppvekstmiljø ved å blant annet fremme trivsel og god helse hos barn og unge og deres familier. Ved å plassere flere tjenester under samme tak håper de på å kunne bygge ned barrierer mellom tjenester og få bedre samarbeid på tvers av tjenester. Når disse tjenestene nå er samlet gir det også bedre muligheter for å styrke fagmiljøene. 

Barnevern, helsestasjon/skolehelsetjenester, psykisk helse og rus, logopedi og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) er nå samlet i Familiens hus. Med en dør inn til alle tjenestene håper de å lettere kunne sette på riktig ressurs til riktig familie og satse mer på forebygging.

Kraftkommune

Åmot er vertskommune for produksjon av 550 GwH/år innen vann- og vindkraft. Ordfører Ole Erik Hørstad tok opp utfordringene rundt distribusjon av kraft. Skal de få til mer utvikling på dette området i kommunen må bedre distribusjon på plass. Åmot er en kommune som har natur- og arealressurser for å jobbe mot en grønnere fremtid, men påpeker at kommunen må få en rettmessig andel av overskuddet dersom de skal frigi mer naturressurser til kraftproduksjon. Det er stor vilje i kommunen for å finne løsninger.

PROGRAM I ÅMOT

Sted: Kappahallen aktivitetshall, Grønlund

Tema:

  • Ny aktivitetshall for barn og unge
  • Familiens hus
  • Åmot som kraftkommune

FAKTA OM ÅMOT

Kommunenavn: Åmot (kommer av norrønt ámot, ‘sted der elver møtes’: Rena og Glåma).
Landareal: 1.293 km2
Folketall pr. 3. kvartal 2023: 4.201
Ordfører 2024: Ole Erik Hørstad (H)

Kilder: SNL, Wikipedia, SSB

Knut sin Facebook-post til Åmot

29 / 46 ÅMOT
Åmot; fantastisk! Barn og unge, kraft og industri! Oppvekst.
2 hus; mye historie, tradisjon og arv; men også fremtid;
KAPPAHALLEN; som utgangspunkt for fremtidens voksne i Åmot; egenorganisert aktivitet; med skating, gaming, dans og buldring (klatring). I gamle industrilokaler etter Rena kartongfabrikk. Dette er spennende planer.
Og ærverdige GRANLUND GJESTEHUS; så mye historie fra krigen, kommunal forvaltning, ja her jobba Åmot gode varaordfører Gunvor Stormoen på 70 tallet i kommunekassa. Idag var Granlund åsted for diskusjoner om Åmots satsing for barn og unge mot et Familiens hus i Åmot. Helse, barnevern og forebygging. Bryte ned siloer; skape lavterskeltilbud og samle gode fagfolk. Gjør det, ordfører Ole Erik!
Og til eieren av Granlund, Marianne Haglund: for et sted du har skapt! Ta vare på!
Tilbake til Kappahallen; som en ungdom har sagt om utviklingen av dette aktivitetshuset for unge:
«Jeg vil ha et sted hvor jeg kan komme med 25 kroner i lomma og være med vennene mine.Så kan vi henge sammen og gjøre ting i hallen. Et sånn sted er viktig, for det er ikke alle som har det så bra hjemme og da kan de komme til hallen og ha det bra!»
Åmot er på veg til å skape et sted. Vi hos Statsforvalteren i Innlandet kommer tilbake!