Innkjøp av smittevernutstyr - tilbake til vanlige ansvarsforhold

Under pandemien er det etablert en nasjonal innkjøpsordning og fordeling av smittevernutstyr. Samtidig har det vært en forutsetning at kommunene selv skal skaffe slikt utstyr, og nå opphører den nasjonale innkjøpsordningen ved nyttår.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.10.2020

Smittevernutstyret blir kjøpt inn og fordelt til helseforetak og kommuner via Sykehusinnkjøp og Helse Sør-Øst. Det utstyret som fordeles fra innkjøpsordningen har hele tiden vært et supplement til det kommunene selv har skaffet til veie.

Samordnet avtale på plass i Innlandet

Siden starten av pandemien har kommunene rapportert på at tilgangen på smittevernutstyr har vært vanskelig. Hos Fylkesmannen i Innlandet så vi tidlig at det var behov for en mer koordinert innsats for å bygge beredskapslager for å håndtere nye smitteutbrudd i Innlandet. På oppfordring fra enkelte kommuner er det etablert et samarbeid rundt innkjøp av smittevernutstyr, slik at Innlandets kommuner står sterkere rustet i det nye markedet.

Står sterkere sammen ved mangel på utstyr

Det er lagt ut en konkurranse på levering av smittevernutstyr til Innlandets kommuner. Avtalen kommer som et tillegg til de avtaler kommunene har fra før, og skal brukes i beredskapsøyemed. Dersom kommunens faste leverandør ikke kan levere ønsket utstyr, har kommunene etter denne avtalen tre andre leverandører å spille på. Kommunene har altså flere aktuelle leverandører i tilfelle vi på nytt opplever mangel på smittevernutstyr i markedet, i tillegg står de forhåpentligvis sterkere sammen enn de ville gjort alene.

Sentral innkjøpsordning opphører

Helsedirektoratet har sendt ut brev til kommunene, datert 23.09.2020, med informasjon om at sentral innkjøpsordning og fordeling av utstyr opphører fra 1. januar 2021. Helsedirektoratet går i brevet inn på behovet for beredskapslager ute i kommunene. De viser til beregningsmodell fra Helse Sør-Øst, kostnader knyttet til smittevernutstyr, nasjonalt beredskapslager, kommunale innkjøpsavtaler og samarbeid mellom kommunene.

Hos Fylkesmannen ser vi at brevet bekrefter mye av det vi har gjort i Innlandet til nå. Vi har laget en beregningsmodell for beredskapslager for smittevernutstyr, som stemmer godt med modellen fra Helse Sør-Øst (HSØ), og vi har lagt til rette for samarbeid mellom kommunene, noe som har ført til en felles innkjøpsordning som supplement til kommunenes ordinære avtaler. Vi vet at det er lagt ned mye jobb med smittevernutstyr i Innlandet, og mange kommuner har kjøpt utstyr til høye priser.

Staten dekker kostnader for oppfølging av TISK-strategien for i år og 2021

Selv om ordningen med fordeling av utstyr opphører fra nyttår, viser direktoratet til brev av 4. september fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet der det fremgår at regjeringen tar sikte på å dekke alle nødvendige kostnader i kommunesektoren med oppfølgingen av TISK-strategien og særskilte smitteverntiltak i 2020 og 2021. TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

Fylkesmannen ber kommunene merke seg direktoratets anbefaling om 8 måneders lager med tanke på leveringstid fra grossist og planlegge ut fra dette. Beregningsmodellen vi sendte ut og modellen fra HSØ er gode hjelpemidler for å beregne hvor mye kommunene trenger av de ulike typene utstyr.

Kontaktpersoner