Fylkesmannen besøkte tollen – fortsatt trafikk under fjorårsnivå

Etter at svenskegrensa til Värmland ble åpnet igjen i slutten av forrige uke har trafikken tatt seg opp igjen, men den er vesentlig lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Etter grenseåpningen er nå Tolletaten invitert inn i Fylkesberedskapsrådet i Innlandet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.07.2020

Vegvesenet har tall fra den første uka med åpen grense som viser at trafikken ligger under fjorårstallene. Ved Magnormoen passerte 10.375 kjøretøy den 28.juli i år. I fjor var tallet 12484. På Drevsjø var tilsvarende tall 259 mot 1136 på samme tid i fjor

image3gkc9.png

Fylkesmannen har laget fremstillingen basert på tall vegvesen.no/trafikkdata. Tabellen viser døgntrafikkdata for begge retninger fra målepunktene tilknyttet grensepasseringer. Grønn sone gjelder Linna i Åsnes og Magnormoen i Eidskog, Røgden i Grue, Lutnes i Trysil og Øyermoen i Kongsvinger. Rød sone er Støa i Trysil og Drevsjø i Engerdal.

Fylkesmannen besøkte tollstasjonen sammen med sin svenske kollega for å høre mer om kontrollene som foregår. Georg Andrén er landshøvding i Värmland og understreket at han var glad for å se en åpen grense, og at god kontroll og smittevern er et premiss for å kunne fortsette å ha det åpent. Fylkene på norsk og svensk side samarbeider fast om beredskapen i grenseområdet gjennom Grenseredningsrådet.

Etter erfaringene i koronatida ønsker fylkesmannen og fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund å invitere inn Tollvesenet til å sitte i Fylkesberedskapsrådet i Innlandet

Bemannede grenseoverganger

I Innlandet har Tolletaten bemannede grenseoverganger på Østby, Linna og Magnormoen.

Deres hovedoppdrag på grensen er å kontrollere og sikre effektiv vareflyt inn til landet på vegne av rundt 30 offentlige myndigheter.

Tolletaten bistår politiet til gjennomføring av personkontrollen.