Fra 15. juli kan land med lavt smittepress besøke Norge uten karanteneplikt

Økt innreise kan medføre økt smittepress i Norge, særlig i turistkommuner. Turistene får mye informasjon fra norske myndigheter når de kommer inn i landet, men noe informasjon må også kommunene stå for.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.07.2020

Kommunikasjonstiltakene i kommunene skal være et supplement til de tiltakene som gjennomføres fra sentralt hold. Selv om kommunen har et selvstendig ansvar for informasjon til de som oppholder seg i kommunen, vil de fleste tilreisende ha fått informasjon andre steder før de kommer til kommunen.

Kommunene vet hva som vil være gode måter og rette kanaler for distribusjon av informasjon lokalt. I kommuner som har mange turister er det viktig å utnytte denne lokale kunnskapen slik at informasjon om smittevern, testing og karantene kan nå så mange tilreisende som mulig.

Dette er de sentrale tiltakene fra Helsedirektoratet:

  • De sender en tekstmelding med covid 19-info til alle utanlandske mobiltelefoner som kommer inn i Norge.
  • De har oppdatert informasjon på Helsenoreg.no til utlendinger som kommer til Norge, og til de som bor i Norge og skal få utenlandske gjester i ferien.
  • De har utviklet informasjonsmateriell og plakatar som blir distribuert der reisende kommer til landet.
  • De vil distribuere informasjon der turistene kommer inn i landet, på flyplasser, i havner, gjennom fergeselskap, fra grensepoliti og gjennom NHO reiseliv til reiselivsbransjen.
  • Det vil også bli laget informasjon på flele europeiske språk med figurar og bilete som skal vere enkle å forstå.
  • Informasjonsmateriell som kommunene kan bruke, finns på denne nettsiden. Her blir det stadig lagt ut nytt materiell.