-Dette er en maraton - og en stafett

Tett samarbeid, kontroll med grensene og kompensasjon for utgifter. Dette var stikkordene da kommunalminister Nikolai Astrup møtte Innlandskommunene på Statsforvalterens møte torsdag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.02.2021

Statsforvalter Knut Storberget innledet og takket for at regjeringen prioriterer å møte kommunene direkte. Han roste også kommunene for deres utholdenhet i innsatsen mot pandemien. Astrup understreket at det er mange som må spille godt sammen i koronabekjempelsen, og at kommunene er svært viktige. De rundt 200 deltagerne på det digitale møtet fikk først høre om smittesituasjonen, før ministeren innledet om kommuneøkonomi og om etterlevelse av koronatiltakene.

Smittesituasjonen i Innlandet

Innlandet har synkende smittetall og 32 smittede per 100.000 de siste to ukene, men vi må være på tå hev, sa fylkeslege Harald Vallgårda. Utbruddet i Sel med 23 smittede i løpet av et par døgn, viser hva vi plutselig kan stå overfor. Vi er en region med nærhet og pendling til Oslo-området og mye hyttefolk, og smitte flytter seg fort.

En stafett med mange på laget

Flere ordførere som tok ordet, takket for at statsråden stilte og for at statsforvalteren la opp til et slik møtepunkt. Ordfører Einar Busterud i Hamar sa at han var fornøyd med at regjeringa deltok på slike møter med kommunene, og la til at han mente at regjeringa har grunn til å være fornøyd med kommunene også.

Astrup sa at koronabekjempelsen er både en maraton og en stafett, der man er avhengig av godt samspill mellom kommune, stat og flere aktører. Han gav ros til kommunene for innsatsen de gjør og understreket at landet er avhengig av at kommunenes TISK-opplegg virker. Å ha god kontroll er en forutsetning for å kunne åpne opp igjen grenser, og kommunene har fått oppgaven med å føre tilsyn med etterlevelsen av smitteverntiltakene - også med gjennomføring av innreisekarantene, sa Astrup. Han sa det er gitt mer penger til å føre kontroll og tilsyn med blant annet karantene, og at noen kommuner er kommet godt i gang med dette.

Arbeidskraft fra Sverige

Grenseproblemene for innreisende arbeidskraft fra Sverige til Norge ble tatt opp av Eidskog. De påpekte at det bare fra nabokommunen Eda er om lag 700 pendlere som kommunen og næringslivet i Eidskog og regionen er avhengige av, og stengte grenser betyr at mange ikke kommer seg på jobb. De testes hver 7. dag, understreket ordfører Camilla Thue, som er bekymret for svenskene sin situasjon og opptatt av å bevare et godt naboskap og viktig arbeidskraft.

Her forsikret statsråden at de er opptatt av grensespørsmålene. De jobber med unntaksbestemmelsene, og veier behovet for å ha kontroll med smitten opp mot andre behov. Statssekretærer fra både justis- og kommunaldepartementet deltok i møtet.

- Det viktigste er å lytte, ikke snakke

Statsråd Astrup signaliserte at han ville høre om utfordringer og hva mer regjeringen kan bidra med, slik at det fortsetter å være tillit til og etterlevelse av smittevernreglene. Han understreket at det å skjerme barn og unge for de tyngste tiltakene er viktig, for eksempel ved å ikke omdisponere skolens helsesjukepleiere.

Astrup sa at de var opptatt av å treffe best mulig med kompensasjonsordninger og midler som kommunene får til å dekke merutgifter. Ved å kanalisere mer av midlene over til skjønnsmidler, er håpet at statsforvalterens lokale kunnskap skal bidra til å treffe best mulig med midlene. Statsråden sa også at departementet er i ferd med å samle inn mer grunnlagsdata fra flere kommuner for å innstille virkemidlene riktig.

Mange innspill

Svært mange fra kommunene tok ordet for å gi innspill om kompensasjonsbehov direkte til kommunalministeren i det timeslange møtet. Kommunenes organisasjon KS meldte at det er flere utfordringer samtidig i kommunene; korona, befolkningsnedgang, flere eldre og behov for omstilling – og at dette koster. Den psykososiale tilstanden hos mange skaper bekymring i flere kommuner. KS minnet om at bygg og anlegg er klare for oppdrag, noe som vil gi en stor gevinst flere steder.

Reiselivet var et område som ble fremhevet av ordfører Bjarne Eyolf Holø i Lom, med bekymringer for resten av vintersesongen, og for bedrifter som ikke faller inn under ordningene som finnes. Kompensasjon knytta til kultur- og idrettsanlegg ble gjentatt av flere kommuner, blant annet tok ordfører Ingunn Trosholmen opp situasjonen til Olympiaparken på Lillehammer. Dette er også saker som det jobbes videre med i departementet.

Kontaktpersoner