Etikkprisen til Innlandet

Nestleder i KS, Jenny Følling og helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol ga sjekken på 100. 000 kroner til Målfrid Schiager i Gjøvik kommune og Åsa Karin Serholt Jensen i Hamar kommune.
Nestleder i KS, Jenny Følling og helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol ga sjekken på 100. 000 kroner til Målfrid Schiager i Gjøvik kommune og Åsa Karin Serholt Jensen i Hamar kommune. Foto: KS.

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmebaserte tjenester i Innlandet (USHT) er vinner av Etikkprisen 2021. De har vist at regionalt samarbeid om etikk gjennom interkommunalt nettverk gir gode resultater.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.02.2022

Etikkprisen ble delt ut 28.januar og gikk til USHT. Prisen går til kommune eller virksomhet som driver systematisk etikkarbeid med mål om å styrke brukernes opplevelse av verdighet og integritet. Det er satsingen Samarbeid om etisk kompetanseheving i KS som står bak Etikkprisen. Årets nominerte var Sandefjord kommune, USHT Innlandet og Ørland kommune. Fagjuryen mener USHT Innlandet har vist at etikkarbeid er noe kommunene kan samarbeide om gjennom interkommunalt etikknettverk og klinisk-etisk komitéer.

Les mer om vinnerne av Etikkprisen her.

Etikknettverk

I et samarbeid mellom kommunene, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (USHT), Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) og Statsforvalteren i Innlandet, setter Etikknettverket etikk på dagorden. Samarbeidet bidrar til etisk bevissthet og etisk refleksjon i tjenestene. Gjennom å delta i Etikknettverket får ansatte og ledere utveksle erfaringer, og styrker dermed sin etiske kompetanse. For kommunene som står i krevende og omfattende oppgaver, er Etikknettverket en viktig samarbeidspartner. Etikkarbeidet skal være aktuelt og oppleves nyttig, slik at det kan nyttiggjøres i kommunene. 

Velkommen med på laget

Gjennom nettverket jobber kommunene systematisk med etisk kompetanseheving. Det blir laget handlings- og aktivitetsplaner basert på behovene i kommunene og innspill fra Statsforvalteren og USHT. Økt kompetanse i etikk kan bidra til at vi tør å prøve nye stier, lærer oss og se det unike i omgivelsene og i hverandre, gir oss trygghet i felleskapet. Det er i dag 18 kommuner i Innlandet som deltar i nettverket.

Etikknettverkets mandat

  • Ha et koordineringsansvar for aktiviteter av kompetansehevende art for de kommunale helse- og omsorgstjenestene i Innlandet, innen etikk og etisk refleksjonsarbeid. Målet er å bidra til kvalitetsforbedring i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

  • Være et forum for erfaringsutveksling og gjensidig kompetanseheving for ledere, ressurspersoner og andre ansatte i deltagende kommuner.

  • Være pådriver for opprettelse av regionale etikk-komitéer innen kommunale helse og omsorgstjenester i Innlandet.

Nettverkskommunenes forpliktelser

  • Inngå en samarbeidsavtale som forankres på kommunalsjefsnivå helse- og omsorg.

  • Utpeke to ressurspersoner; en administrativ leder (eks på institusjons - /virksomhetsnivå) og en ressursperson i klinisk arbeid, som skal være pådrivere for etisk kompetanseheving for ansatte/kollegaer.

  • Ansvar for rekruttering og oppdatering av ressurspersoner inn til arbeidsgruppa i Etikknettverket.

  • Ressurspersonene har et ansvar for å spre aktiviteter av kompetansehevende art for sine ansatte/kollegaer innen etikk og etisk refleksjonsarbeid, med det mål å bidra til kvalitetsforbedring.

  • Ressurspersonene skal stimulere til erfaringsutveksling og gjensidig kompetanseheving i Etikknettverket ved å formidle relevante problemstillinger av etisk karakter til Etikknettverkets arbeidsgruppe

Alle kommuner i Innlandet er velkommen inn i Etikknettverket!

Sammen får vi til så mye mer!

Ta kontakt med:

Målfrid Schiager: malfrid.schiager@gjovik.kommune.no

Åsa Serholt Jensen: Asa.Karin.Johanna.Serholt.Jensen@hamar.kommune.no

Kontaktpersoner