Kongens fortjenstmedalje tildelt professor Johanne Sundby, Brumunddal

Foto av medalje

Medaljen ble delt ut av dekan ved det medisinske fakultet Hanne-Cathrin Flinstad Harbo i forbindelse med en tilstelning på Universitetet i Oslo mandag 27.11.23.

Publisert 27.11.2023

Professor Johanne Sundby fikk medaljen for hennes mangeårige og mangfoldige virksomhet spesielt innen kvinnehelse, både i Norge og internasjonalt.

Det har også vært et stort privilegium å ha vært vertskaps-fakultet for Professor Johanne Sundby gjennom hennes lange og imponerende karriere, helt fra hun ble utdannet lege ved MED UiO i 1976, da hun disputerte i 1994 og da hun ble professor hos oss i 2003 sa Hanne-Cathrin Flinstad Harbo.

Utdrag fra Harbos tale til Sundby:

Johanne Sundby har i årevis arbeidet for at kvinnehelse skal tas på alvor, og har inspirert unge leger til å tro på at det er rom for mangfold i front av akademia. Hun har på en imponerende måte kombinert jobb på Det medisinske fakultet, forskningsprosjekter i lavinntektsland og vært svært aktiv med hundekjøring.

Johanne Sundby har jobbet utrettelig med kvinnehelse i bred forstand. Hun startet forskerkarrieren med å studere barnløshet i Norge og hvordan det påvirker kvinners psykososiale liv, og har vært sterkt engasjert debatten om befruktningsteknologi og surrogati. Senere har hun utvidet porteføljen til å omfatte seksuell og reproduktiv helse både nasjonalt og globalt. Hun har med sin faglige tyngde og pågangsmot bidratt til å bygge opp mødre- og kvinnehelse som fag i Norge og også bidratt til å sette kvinnehelse på verdenskartet.

Hun har vært særlig opptatt av den høye dødeligheten knyttet til komplikasjoner under graviditet og fødsel i den fattige delen av verden. I tillegg har hun vært opptatt av de mer strukturelle kvinnehelseutfordringene som ligger i at medisinen tradisjonelt er tilpasset menn. Hun har også forsket på tabubelagte, underkjente, underprioriterte og vanskelige felt av kvinners reproduktive helse.

Sundby har også forsket på fertilitet i flere afrikanske land, blant annet Gambia, Zimbabwe og Tanzania, og hun har bidratt til å avmystifisere forestillingene om moderne prevensjonsbruk, og dermed styrket kvinnenes situasjon.

Vi har hørt Johanne si selv sier at hun er mer opptatt av kapasitetsbygging og anvendbarhet enn det å være superakademiker. Men superakademiker er hun uansett – med en imponerende lang liste over bøker og forskningsartikler. Og en bok om… hundekjøring!

Johanne har også jobbet utrettelig med en rekke studenter fra forskjellige miljøer over hele verden – Europa, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Midtøsten – for å formidle kunnskap, ferdigheter og etiske holdninger til dem. Hun har veiledet titallas masterstudenter og ph.d.-kandidater.

Hun har også videreutviklet Mastergraden i Internasjonal samfunnshelse på UiO. Hun brenner for å få studentene, og særlig jenter, til å tro på seg selv og på at de kan lykkes i akademia. Dette engasjementet har hun særlig fått bruk for som leder av forskningsprosjekter i flere afrikanske land.

I år leverte Kvinnehelseutvalget den andre NOU viet kvinnehelse. Det må ikke glemmes at Johanne Sundby fikk oppdraget med å lede den første NOU om kvinnehelse i Norge, som ble levert i 1999. Hovedkonklusjon var at i medisinen hadde man oversett kjønn som variabel og at man mister informasjon hvis man ikke ser på helse med et kjønnet blikk.

Hennes kollegaer sier at det mest bemerkeselsverdige med Johanne er hvordan hun kan «lese» sine omgivelser. Det er sikkert noe av forklaringen på hvorfor hun er så dyktig på så mange fronter – som forsker, underviser, samfunnsdebattant.  Vi blir oppmuntret og inspirert at dette viktige arbeidet du har gjort gjennom så mange år!

I dag markeres alt dette med at Professor Johanne Sundby nå overrekkes Kongens fortjenstmedalje. Vi er alle svært imponert og takknemligefor den store innsatsen og det brennende engasjementet du har nedlagt - til beste for oss alle! Avsluttet dekan Hanne-Cathrin Flinstad.

Gratulerer!

Kontaktpersoner

Kongens fortjenstmedalje

Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for:

  • Innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.
  • Særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning.
  • Særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste, hvor innsatsen har ligget betydelig over det normale og hvor vedkommende også har vist aktivt samfunnsengasjement utover sin arbeidsinnsats.
  • En livsinnsats som kan stå som eksempel for andre.