Barnevernsreformen - en oppvekstreform

Statsforvalterens Barn- og ungepanel gir oss gode råd i saker som gjelder barn og unge, blant annet om barnevernet. 

I 2022 trer barnevernsreformen i kraft. Formålet er at barn som trenger det, skal få hjelp til rett tid. Kommunene får et større ansvar for barnevernet, og det forebyggende og tverrsektorielle samarbeidet må styrkes. Barnevernsreformen er derfor også en oppvekstreform.

Publisert 13.04.2021

Statsforvalterens rolle i barnevernsreformen

Statsforvalteren har i 2021 fått i oppdrag å bidra aktivt til å forberede kommunene til reformen. Det innebærer å gi råd og veiledning til kommunene, tilrettelegge for samarbeid mellom kommuner, herunder ved å stimulere til læringsnettverk, og følge opp at kommunene planlegger for de nye oppgavene som kommer med reformen.

Statsforvalter Knut Storberget er medlem i koordineringsgruppen for barnevernreformen som gir råd om tiltak for hvordan kommunene kan arbeide med forberedelsene til reformen.

Innholdet i reformen

Barnevernsreformen gir kommunene et større ansvar for barnevernet, både faglig og økonomisk. Kommunene får det fulle økonomiske og faglige ansvaret når barn plasseres i fosterhjem. Det vil også bli høyere kommunale egenandeler når barn har behov for statlige barnevernstiltak, herunder dersom kommunene har behov for plass i barneverninstitusjon for et barn. Det økte økonomiske ansvaret vil delvis bli kompensert gjennom økt rammetilskudd til kommunene. Hvordan tilskuddet kan brukes på beste måte blir opp til den enkelte kommunen. Det vil imidlertid være lønnsomt å satse på lokal forebygging og et samordnet familiestøttende arbeid. Tanken er at barn får best og mer tilpasset hjelp i nærmiljøet, fortrinnsvis med støtte fra familie og nettverk.

Hovedmål med reformen:

  • Kommunene skal styrke arbeidet med tidlig innsats og forebygging
  • Hjelpen skal bli bedre tilpasset barn og familiers behov
  • Rettsikkerheten til barn og familier skal bli godt ivaretatt
  • Ressursbruken og oppgaveløsningen i barnevernet skal bli mer effektiv

Ny barnevernlov

Barne- og familiedepartementet la frem den nye barnevernloven 09.04.21.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-barnevernslov/id2843407/

Den nye loven setter barnas behov i sentrum og skal bidra til økt forebygging og tidlig innsats i tråd med barnevernsreformen. Det skal i større grad bygges på de ressursene som alt finnes rundt barnet, både der barnet bor og i barnets familie og nettverk.

Situasjonen i Innlandet

Statsforvalteren har foretatt en kartlegging av hva barnevernlederne mener skal til for at kommunene blir klare til barnevernsreformen trer i kraft i 2022.  

Kartleggingen avdekket behov for:

  • Mer informasjon om betydningen av oppvekstreformen
  • Behov for å utvikle tverrfaglig samarbeid i kommunen
  • Befeste eierskap til reformarbeidet i politisk og administrativ ledelse
  • Kompetanseheving i arbeidet med forebyggende tiltak og veiledning av fosterhjem.

Statsforvalteren bidrar aktivt til dette ved å informere og veilede om reformen og stimulere kommunene til deltakelse i kompetanseprogrammet for barnevernet. Kompetansesatsingen kan du lese mer om ved å følge lenke på høyre side.

Dialogmøter om oppvekst i Innlandet

Høsten 2021 vil Statsforvalterens velferdsdirektør Eli Blakstad invitere kommunene til dialogmøter om oppvekstreformen. Invitasjonen vil gå til både administrativ og politisk ledelse i kommunene. Målet er å ha en dialog om hvordan kommunene kan benytte barnevernsreformen og andre prosjekter på velferdsområdet til å utvikle de forebyggende tjenestene lokalt og fremme gode oppvekstsvilkår i Innlandet.

Kommunedirektørene i Innlandet har mottatt et brev med informasjon om disse møtene, se vedlegg på høyre side.

Det viktigste arbeidet med å planlegge og legge til rette for barnevernsreformen må først og fremst gjøres av kommunen selv.

Vi ønsker kommunene lykke til med reformarbeidet!


Publisert 20.07.2021

Utsatt frist for søknad til tilskudd læringsnettverk 2022

Etter dialog med flere barnevernledere i Innlandet har vi kommet frem til at søknadsfristen for tilskudd til læringsnettverk 2022 utsettes til 01.09.2021.


Publisert 27.05.2021

Barnevernledersamling Innlandet våren 2021

Vårens barnevernledersamling ble åpnet av Knut Storberget og hadde barnevernsreformen og utvikling for kommunene som hovedtema. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet deltok på samlingen og informerte om den nye barnevernloven og andre retningslinjer som vil gjelde for barnevernet fremover.