Folkehelse

Oppdatert 05.01.2024

Folkehelsearbeid er samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler. Folkehelsearbeid er også det å arbeide for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen. 

God folkehelse er et felles ansvar

Forebyggende og helsefremmende arbeid er viktig både i og utenfor helsesektoren. Folkehelseloven gir fylkeskommunene og kommunene et hovedansvar for det brede samfunnsrettede folkehelsearbeidet.

Folkehelseomsyn i planarbeid

Statsforvalteren skal bidra til å gjennomføre statlige satsinger på folkehelseområdet. Folkehelsearbeidet skal sikre en bærekraftig samfunnsutvikling, der planlegging er et sentralt virkemiddel. Gjennom råd og veiledning til kommuner og andre aktører skal Statsforvalteren være med å sikre at folkehelse inngår i kommunale, regionale og statlige planer. Statsforvalteren skal bidra til forpliktende samhandling mellom aktørene.

Statsforvalteren kan dessuten føre tilsyn med at kommunene og fylkeskommunene oppfyller sine plikter på folkehelseområdet.

Vis mer


Publisert 22.02.2016

Gratis deltidstudium - Helse og omsorg i plan

Vil du være med å styrke helseperspektivet i kommunal planlegging?


Publisert 12.02.2016

Sosiale helseforskjeller et sentralt tema for folkehelseprofilene i år

Folkehelseprofilene gir informasjon om helsetilstand, levevaner, oppvektsforhold, levekårsdata og data om miljøfaktorer for din kommune sammenlignet med resten av landet.


Publisert 21.01.2016

Over 200 barnehageansatte i Aust-Agder har gjennomført grunnkurs

Barnehagefaglig grunnkompetanse er et tilbud til private og kommunale barnehager som ledd i satsingen "Kompetanse for framtidens barnehage".


Publisert 08.01.2016

Fersk rapport om forebyggende helsetjeneste for barn og unge

Fylkesmannen oppsummerer kartlegging om forebyggende helsetjenester for barn og unge i alle kommuner i Aust-Agder i 2015.


Publisert 18.12.2015

Vellykket fagsamling for frisklivssentralene på Agder

Deltakere fra 26 kommuner og Sørlandet sykehus var samlet i Kristiansand 9. desember 2015.


Publisert 30.11.2015

250 deltakere på tverrfaglig konferanse om barn

Bedre samhandling og barns rett til å bli hørt var tema for konferansen som fylkesmennene i Aust- og Vest-Agder arrangerte 18. og 19. november 2015.


Publisert 04.11.2015

Stor folkehelseundersøkelse

14 000 mennesker på Agder inviteres til å svare på spørsmål knyttet til helse og trivsel.


Publisert 21.10.2015

Regjeringen øker bevilgningene til folkehelse

I forslaget til statsbudsjett for 2016 foreslår regjeringen å styrke helsestasjoner og skolehelsetjenesten, øke antall psykologer, heve kompetansen i barnehager og skoler, øke bevilgningene til friluftsliv og mobilisere mot ensomhet.