Faglige innspill til slåttemarksarbeidet nr. 1/2022
Ellen Svalheim fra NIBIO informerer om trua arter i slåttemarka, veiledere for kystlynghei, nettsider til inspirasjon og Norsk blomsterengdag 21. juni på Landvik.
Hei slåttefolk! Her kommer årets første «info ut» om slåttemarksoppfølginga. Denne gangen har vi fokus på disse fire tema:
- trua arter i slåttemarka, og hvordan slåtteskjøtselen kan være med på å ivareta og øke disse artenes forekomst
- info om nye og gode veiledere for skjøtsel og restaurering av kystlynghei
- nettsider til inspirasjon – med gode regionale ambassadører og kunnskapssentra for gamle kulturmarker
- Norsk blomsterengdag 21. juni
Trua arter
Solblom Arnica montana er ei god karakterplante for slåttemark. Rekartlegging av tidligere forekomster i Vestland og Møre og Romsdal viser dramatisk tilbakegang, se Jordal og Wangen 2020 og 2019 samt Abaz & Nyjordet 2022. Fint oppsummert i denne artikkelen fra NLR Nordvest av Grøtta 2022
Triste nyheter til tross, det oppmuntrende er at rydding og gjenopptatt skjøtsel virker så positivt på nettopp denne planta! Dette vises tydelig i restaureringsarbeidet som er foretatt av grunneierne på Raje i Kongsberg. Og med dette sendes det ut en oppfordring til skjøtselsgruppene i de fylkene der planta vokser om å ha solblommen i tankene når det eventuelt skal vurderes nye lokaliteter for oppfølging framover. Rødlista skjøtselsavhengige arter er i det hele tatt et fint utgangspunkt å ha når en skal prioritere slåttemarkslokaliteter for restaurering og skjøtsel, enten planta heter solblom, svartkurle, søstermarihand, hjertegras eller flekkgrisøre. Slåttemark er jo en av Norges mest artsrike naturtyper så tar vi vare på den tar vi også vare på mange trua og sjeldne arter.
Nytt veiledningsmateriell – kystlynghei
Lik slåttemark er kystlynghei en utvalgt naturtype. Oppfølging av-, og skjøtsel i kystlynghei er aktuelt tema for skjøtselsgruppene i fylkene med denne naturtypen. I disse ferske brosjyrene utgitt av Miljødirektoratet gis veiledning i hvordan skjøtte kystlynghei ved hjelp av beiting og lyngsviing.
Gode ambassadører og regionale kunnskapssentra
Ta gjerne en titt innom nettsidene til Havråtunet på Osterøy i Vestland og til Kulturlandskapssenteret i Telemark og bli inspirert! Det gjøres så mye viktig arbeid regionalt der kunnskapsbærere og fagfolk holder vedlike lokal og regional tradisjonell økologisk kunnskap.
Norsk blomsterengdag på NIBIO Landvik
Den 21. juni vil det igjen arrangeres Norsk blomsterengdag! Programmet er rikholdig, blant annet skal den nye reviderte handlingsplanen for slåttemark presenteres!