Statsforvalteren fremmer innsigelse til detaljreguleringsplan for Vaulen skole

Vaulen skole

På grunn av manglende uteoppholdsareal i tilknytning til skolen fremmer vi innsigelse til planforslaget, jf. hensyn til barn og unges oppvekstsvilkår fastsatt i pbl. § 1-1, Rikspolitiske retningslinjer for barn og planlegging og Opplæringsloven § 9A-7. 

Videre har vi faglige råd om at:

  • Det sikres lademuligheter for bil og i ansattes sykkelparkering, og at en andel av sykkelparkeringsplassene blir utformet som sykkelparkeringsplass for større sykler/sykkelhenger.
  • Det gjennomføres en reell vurdering av hensiktsmessig energikilde for planen i tillegg til fjernvarme.
  • Det gjennomføres en livsløpsanalyse av planlagte tiltak for å kartlegge det totale forventede klimaavtrykket/klimagassutslipp som følge av denne planen.
Publisert 02.03.2022

Skolegården i planforslaget har et samlet uteoppholdsareal på 15 420 m2. Dette inkluderer 13 892 m2 på terreng og 1524 m2 på tak. En B28-skole har kapasitet til 840 elever. Det oppnås dermed 18,4 m2 uteoppholdsareal pr. elev, medregnet uteoppholdsarealene på tak, og dette er satt som et minimumskrav i bestemmelsene. 

Størrelsen på foreslått uteareal tilfredsstiller ikke statlige arealnormer. Helsedirektoratet anbefaler å benytte NMBU-rapporten ″Uteområder i skoler og barnehager– hvordan sikre kvalitet i utformingen?″, fra 2019. I denne finner man følgende anbefalinger: ″For skoleanlegg opp til 499 elever brukes normen på 30 m2 per elev. I tillegg beregnes 15 m2 per elev for resten″. Det kommer også fram at ″I bysentrum/ tett bybebyggelse anbefales det at arealet kan reduseres til 18 m2 pr elev og 15 m2 pr barn i barnehager.″.
Kommunen påpeker at Vaulen ikke ansees som bysentrum, og at anbefalingen om 18 m2 derfor ikke gjelder for denne planen. Stavanger kommune har også en egen arealnorm for nye skolebygg fra 2014, med anbefaling om 33 m2 uteareal per elev. Det opplyses om at en ny arealnorm for skolene i Stavanger for tiden er under utarbeidelse, og vil bli lagt fram for politisk behandling i 2022. Denne normen vil bygge på anbefalingene i Helsedirektoratets veileder fra 2019. Planforslaget som er til høring legger opp til 18,4 m2 uteoppholdsareal per elev, og innfrir dermed ingen av de gjeldende arealanbefalingene

Når det gjelder bruk av tak til uteareal så gir NMBU-rapporten råd om at dette bør unngås, og at slikt areal ikke kan ansees som en fullgod erstatning for areal på bakken. Videre anbefales det at
uteoppholdsareal på tak bør være på minst 2000 m2 dersom det likevel må benyttes. Størrelsen på utearealet på tak er dermed heller ikke tråd med gjeldende anbefalinger.

Les hele uttalen ved å trykke på lenken på høyre side.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.