Regenerativt landbruk – Forskning og kunnskapsløft om karbonbinding i landbruk

Storfe på beite
Storfe på beite Foto: Annabell Pfluger / Statsforvaltaren i Rogaland.

Rogaland Bonde- og smårbrukarlag har satt i gang med nytt prosjekt om regenerativt landbruk «Mold som naturbygger og klimaløsning».

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.09.2020

Viktige elementer i denne driftsformen er minimering av jordbearbeiding, jorddekke hele året og bruk av dekkvekster.  Som oftest er målrettet beitemanagement en del av metoden. Tommelfingerregelen her er at dyrene skal beite 1/3 del av gresset og trampe ned 1/3. Den resterende 1/3 del skal bli stående. Den beste måten å få det til er å tilstrebe høyt beitetrykk over kort tid i et avgrenset område.

De 13 gårdbrukerne som er knyttet til prosjektet skal teste ut regenerativt landbruk, som også er ved siden av karbonbindende ,omtalt som humusbyggende og positiv for jordlivet. Prosjektlederen Dag Jørund Lønning legger opp til «folkeforskning» som metode for kunnskapsøkingen hos den enkelte og i nettverket. Det vil bli lagt vekt på formidling ut til landbruksnæringa, forvaltning og rådgivinga i løpet av den treårige prosjektperioden. Deltakende gårdbrukere driver med ulike produksjoner og er fordelt over hele Rogaland.

Regenerativt landbruk kan bidra til å løse klimautfordringer og øke biologisk mangfold i og over jorda. Prosjektet har fått støtte av Rogaland fylkeskommunen sine Regionale tilretteleggingsmidler.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.