Lønnsomhet i grøntproduksjon

"Potet er ikke et homogent produkt", sier sammfunnsøkonom Ivar Pettersen.

Lønnsomhet kan være bra i grøntproduksjonen, men er avhengig av mange faktorer.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.09.2021

Ivar Pettersen, samfunnsøkonom og tidligere forsker i Norsk institutt for bioøkonomi, slår fast at det er en krevende struktur i grøntsektoren med en lang og komplisert verdikjede: fra planteforedlere, pakkerier, foredlingsbedrifter, grossistleddet til butikk. Særlig koordineringen oppover i systemet er mangelfullt. Skal mindre produsenter overleve i konkurranse med store aktører, bør disse samarbeide og ta i bruk fellesfunksjoner innen planteforedling, koordinering av sortiment, rådgiving og ikke minst merkevarebygging. Pettersen påpeker at det trengs mer produktdifferensiering, spesielt i møte med et tynt importvern som kan utgjøre en stor trussel. 

Dag Ove Aksland, regiondirektør i COOP, ser også potentiale i å få opp norskandelen i butikk ved å differensere i større grad. Et eksempel på produktdifferensiering er COOP nå vil tilby forskjellige potetsorter i ulike emballasjestørrelser, som passer for alt fra små husholdninger til storfamilier.


Dette var tema på konferansen om muligheter og hindringer for omstilling og vekst for Rogalandsbruket som ble arrangert i august 2021 i Storstova på Bryne av Rogaland Landbrukspark.

Konferansen har fått støtte av utviklingsmidler i landbruket.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.