Når kommunen satser på lokalmat og mener det!

Beiarn kommune er en liten kommune som vil satse. Nå satser de på lokalmat og har åpnet et 700 kvm stort næringsbygg hvor kommunens lokalmatprodusenter skal samles. Det nye mathuset skal bli et kraftsentrum for næringsutvikling i bygda, og Beiarn vil bli kjent for sin fantastisk gode mat i hele landet! 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.10.2020

Beiarn kommune er kjent for blant annet laksefiske, nydelige daler, grotter og flotte fjell så langt øyet kan se. Akkurat nå foregår et stort løft i kommunen gjennom en satsing på lokalmat. Vi var nylig på tur dit for å se på de ulike produksjonene som var kommet i gang.

 

Geitost og karameller

«Her skal vi produsere geitost og andre godsaker», forteller André Kristoffersen som er geitebonde og varaordfører og ellers primus motor for mye av utviklingen som skjer i Beiarn. Osten fra Beiarn vant gull i NM i gardsost i 2017, og bronse i oste-VM året etter. Sammen med Jørgen Storhaug, driver han Beiarmat. Drømmen deres er å vokse, og det ligger det godt til rette for nå som de nye produksjonslokalene står ferdig.

 

Lefser til alle

Dyktige lefsebakere skal også ha sitt virke her. Beiarlefs og Gladbakern er i gang med produksjon av lefser og flatbrød i ulike varianter, også glutenfrie alternativer.

Kari-Anne Steinåmo og Ellinor Mikalsen startet opp Beiarlefs for 20 år siden. Nå er de 7 ansatte på deltid og baker 500-600 lefser pr dag. Her bakes det mye godt, blant annet krinalefser, brunostlefser, kvitlefser, egglefser og mye møsbrømlefser. De har også en klar målsetting om å øke produksjonen i tiden fremover.

 

Bestemors sennep

Familiebedriften Arctic Mustad produserer ulike produkter under navnet Mimi. Tre søsken med ektefeller viderefører sennepssausproduksjon etter foreldrene. Navnet Mimi referer til bestemor i familien, som var selve gründeren bak sennepssausen. Også i denne bedriften jobber de kontinuerlig med produktutvikling, og Karsten Nestvold forteller at det er spennende ting på gang. I tillegg til sennepssausen produserer de blant annet sterksennep, julesennep, havsennep, sennepssild og ulike geleer. De skal også jobbe med produktutvikling på kjøtt i de nye lokalene.

 

Det verdifulle kjekjøttet

I Beiarn er det et aktivt geitemiljø, som er utspring for mye gründervirksomhet. Et av produksjonsrommene er tilrettelagt for videreforedling av kjøtt. Her ser de et stort potensial i kjekjøtt som ressurs, og er glad for et moderne lokale hvor de kan utvikle denne produksjonen. De skal ta vare på en uutnyttet ressurs for framtida, som det norske folk etter hvert har lært å sette mer og mer pris på.

 

Kollegaskap og stordriftsfordeler

Nå i oppstartsfasen ser bedriftene på hvordan de kan samarbeide og samordne fellesfunksjoner. Blant annet ser de for seg at de kan samarbeide mer om innkjøp, markedskontakt og nettbutikk. Sammen med flere andre lokalmatprodusenter i Salten har de dannet et bedriftsnettverk.

 

Beiarvekst AS

De nye lokalene er bygget vegg i vegg med Beiarvekst AS sine lokaler. Beiarvekst AS har som samfunnsoppdrag å gi tilbud om tilrettelagt arbeid til personer med nedsatt arbeidsevne gjennom arbeidsmarkedstiltaket VTA. De har i flere år vært en sentral aktør i lokalmatproduksjonen og distribusjonen, spesielt av Arctic Mustard sine produkter.

Besøkende skal etter hvert få mulighet til å handle i et eget utsalg, og samtidig se inn til de ulike produksjonene gjennom glassvegger. Det er også tilbud om lokaler til leieproduksjon i mathuset til lokalmatprodusenter som eksempelvis har sesongbaserte produksjoner.

Fra kommunens side forventer de at denne investeringen vil resultere i flere arbeidsplasser i årene som kommer. Næringssjef i kommunen, Bjørnar Brændmo, håper også at det nye mathuset skal trekke til seg enda flere som ønsker å produsere lokalmat.

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner