Husdyr

Oppdatert 03.12.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det i underkant av 900 000 storfe (melkekyr, ammekyr, ungdyr og kalver), over 800 000 vinterforede sauer, over 1,4 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 73 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Nordland er et viktig grovfôr- og husdyrfylke.

Antall vinterfôra sau har holdt seg stabilt over mange år i Nordland, med drøyt 90 000 dyr. Det samme har antall sau på utmarksbeite i Nordland, med i overkant av 200 000 dyr. Antall besetninger med sau har imidlertid gått jevnt ned og gjennomsnittsstørrelsen har gått opp.

Ku- og geitmelkproduksjonen har hatt stor strukturendring i løpet av de siste 20 årene. Ammekuproduksjonen er den eneste produksjonen som har hatt en økning i antallet produsenter i Nordland etter år 2000.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 14.10.2016

Miljøtilskudd til drift av beitelag

Søknadsfrist for miljøtilskudd til drift av beitelag er 1. november. Søknad registreres i www.altinn.no av leder for laget.


Publisert 08.07.2016

Dyrevelferdssaker i Nordland 1. halvår 2016

Fylkesmannen i Nordland og kommunene har så langt i 2016 mottatt kopi av 25 saker fra Mattilsynet der de har påvist brudd på dyrevelferdsloven. Sakene fordeler seg på 11 kommuner. Alvorlighetsgraden i disse sakene varierer fra mindre avvik som lett lar seg utbedre, til saker med alvorlig karakter.  


Publisert 27.11.2015

Søk om tilskudd til tiltak i beiteområder innen 1. februar 2016

Fylkesmannen fordeler tilskudd til tiltak som skal legge til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark, redusere tap av dyr på utmarksbeite og fremme fellestiltak i beiteområdene.


Publisert 05.10.2015

Konferanse om beiting i utmark 26.-27. oktober i Bodø.

Påmeldingsfristen er forlenget til 11. oktober.


Publisert 10.04.2015

Mattilsynet bekrefter funn av LA-MRSA i Nordland

Det er påvist smitte av LA-MRSA i en svinebesetning i Nordland. Funnet er gjort etter rutinemessig prøveuttak i Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram.


Publisert 06.02.2015

Søk om tilskudd til tiltak i beiteområder innen 10. februar

Fylkesmannen i Nordland kan fordele kr 900 000,- til tiltak i beiteområder i 2015.


Publisert 09.01.2015

Dyrevelferdssaker i Nordland 2014

Mattilsynet og Landbruksdirektoratet inngikk i 2014 en samarbeidsavtale om utveksling av informasjon i saker som angår dyrevelferd på foretak med husdyrproduksjon. Dersom Mattilsynet oppdager brudd på dyrevelferdsloven, plikter kommunene å vurdere avkorting eller trekk i produksjonstilskudd. 


Publisert 03.04.2014

Hvordan tjene penger på gammelnorsk sau?

Torsdag 10. april arrangeres det i Sandnessjøen et fagmøte om produksjon, slakt og videreforedling av gammelnorsk sau.


Publisert 06.03.2014

Fykesmannens forventinger til kommunens forvaltning på landbruks- og reindriftsområdet

I dag får kommunene i Nordland brev med våre forventinger i 2014.


Publisert 20.02.2014

Lammekongress i Tromsø 22.-23. mars

Prosjektet Det eventyrlige Vesterålslammet inviterer til fagkongress om saueproduksjon. Påmeldingsfrist 3. mars.