Vedforbruket i Hedmark minker – fjernvarme fyrt med trebrensel øker

En ny bioenergistatistikk utarbeidet av Fylkesmannen, viser at energien fra fjernvarme basert på bioenergi nå er større enn energien fra den tradisjonelle vedfyringen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.03.2015 av Administrator

Vedforbruket er betydelig lavere enn i tidligere års statistikker. Dette er en trend som også påpekes av SSB i deres landsoversikter. Både mildere vintre og mer bruk av varmepumper spiller inn her. Produksjonen av fjernvarme med fornybare trebrensler som bark og flis har derimot økt jevnt de siste årene med unntak av 2014 som var et svært mildt år. I dag har alle byer og så å si alle større tettsteder i Hedmark fjern- eller nærvarmeanlegg. Sist ute var Åsnes Fjernvarme AS som åpnet sitt anlegg på Flisa 10. februar i år. Her skal det fyres med skogsflis. Reservekjelene og spisslastkjelene, som bare brukes på de kaldeste dagene, fyres med bioolje. 

Bioenergiproduksjonen fordelt på bruksområdeKilde: Fylkesmannen i Hedmark, SSB
Bioenergiproduksjonen fordelt på bruksområde
Kilde: Fylkesmannen i Hedmark, SSB

Treindustrien er også en stor forbruker av bioenergi. Bioenergi i fjernvarme og til industriell bruk utgjør tilsammen om lag 2/3 av all bioenergi produksjon i fylket. Antallet gårdsvarmeanlegg øker, men samlet sett utgjør det ikke mer enn 3 prosent av samlet produksjon. Diverse andelen på 2 prosent utgjør forbruket av briketter og pellets og andre biobrensler i større bygg.

Total bioenergiproduksjon i Hedmark

Den totale bioenergiproduksjonen i Hedmark har nå økt til 1,3 TWh. Dette tilsvarer et forbruk av trevirke i størrelsesorden 600 000 kubikkmeter fastmasse. Totaltallet innbefatter også noe fyring med avfall, som for en stor del har fornybart opphav, og halm. Anslagsvis 25 prosent av det stasjonære energiforbruket i Hedmark dekkes i dag med bioenergi. For landet som helhet utgjør bioenergien 5-6 prosent.

Les mer i Hedmarksskogbruket i tall 2014 - Skogfondregnskapet og skogstatistikk.