Kommune for alle aldre

Det ble tydelig at Tolga er en kommune for alle aldre da fylkesmann Knut Storberget & co besøkte kommuner. For selv om besøket var på omsorgstunet på Tolga, dukket det opp syngende barnehagebarn, taleføre ungdommer og ansatte og beboere som var gamle kjente for fylkesmannen. (PS: «& co» var i dette tilfellet 12 medarbeidere fra fylkesmannsembetet). Dermed ble det også en fylkesmann for alle aldre.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.02.2019

-Du skal vite det, at her føler jeg meg trygg. Det gjorde jeg ikke alltid hjemme, sier Kjellrun Bakken (80) som bor i omsorgsboligdelen av sykehjemmet på Tolga. Hun har invitert med fylkesmannen i sin to-roms, selv om hun fra før har barnebarnet Amalie Bakken Hilmarsen på besøk. Det er «pause» i pratedelen av programmet når fylkesmann Knut Storberget og nesten dusinet fullt med fylkesmannsetatens ansatte besøker Tolga. Rett før møtet med Kjellrun var det ungene i Lyngbo barnehage - i alderen fra to til seks - som sang for beboere og besøkende. Slik sett rammet «pauseinnslagene» inn det som Tolga gjorde til sitt tema denne formiddagen, nemlig å være til beste for alle innbyggere i alle aldersgrupper.

Du skal lytte til innbyggerne dine - uansett alder

Rådmann Siv Stuedal Sjøvold forteller om en velferdssektor som jakter på løsninger sammen med brukerne for å sette den enkelte i stand til å mestre sitt liv ut fra hennes ressurser og å øke hennes evne til å mestre. Beboer Kjellrun og de andre blir lyttet til, det bekrefter også Kjellrun selv i praten med fylkesmannen. (Mer skal ikke siteres fra den praten, for noe må de få ha i fred). Så er noe av årsaken til suksessen en viss sentralisering ved at byggingen av flere omsorgsboliger ved sjukehjemmet gjør at de lettere kan bruke folk «på tvers» i helsesektoren. Her har de dessuten gjort slagordet «Tolga dyrker måltidet» til noe konkret, for her er måltidet en attraktiv aktivitet.

«Det skal en landsby til for å oppdra et barn»

Rådmannen mener at fleksible og skolerte medarbeidere er en forutsetning for å lykkes. Raske endringer er det både i helse og skole. Noen kommer til, noen faller fra, noen flytter inn, noen flytter ut – og alle trenger litt forskjellige tjenester og tiltak. Innen oppvekstsektoren står kommunen foran store endringer med å samle flere tjenester under samme tak ved Tolga skole. Visjonen for Tolgaskolen er «Røtter i fortida, tro på framtida og læring i fellesskap». Det understreker at kunnskap om hvor en kommer fra er viktig. Et afrikansk uttrykk er: «Det skal en landsby til for å oppdra et barn». Det samme gjelder i Norge, og i Tolga er det satt i system og utviklet et tett samarbeid mellom skolen, barnehagen – og bygda.

Reinsjakt, sauesanking og seljefløyte på timeplanen

Kunsten i å lykkes går gjennom et samarbeid både internt og eksternt – her har de deltatt i regionalt pedagogisk samarbeid i 30 år på ledernivå og fagnivå. «Tett på» i praksis blir det med en lokal arbeidstidsavtale som åpner for tilstedeværelse og fleksibilitet begge veger. Lærerne er gjerne på skolen lenge etter skoletid. De snakker mye sammen. Fleksibel arbeidstid er også nyttig – hvis en for eksempel er sammen med elevene på fjellet for å sanke sau. Det skjer nemlig i Tolga. Her er elevene også på reinsjakt, de er med når dyret parteres – og når det går over til å bli råvarer for en festmiddag! Nevnte vi at kunsten å lage seljefløyte også «står på timeplanen»?

GLIMT FRA TOLGABESØKET