Norge får over 1 million flere koronavaksinedoser

Regjeringen har inngått en avtale som sikrer Norge 1  000 800 ekstra koronavaksinedoser. Økningen innebærer at hele befolkningen over 18 år vil få tilbud om to doser innen uke 36.

Publisert 13.08.2021

– Dette er svært gledelig. Økningen innebærer at befolkningen vil bli fullvaksinert to til tre uker tidligere. Vi ser det som stor fordel at befolkningen har høyest mulig beskyttelse for å unngå en mulig smitteøkning i høst, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet. 

Bukholm sier at denne store økningen i koronavaksiner betyr at kommunene selv kan velge prioritering av hvem som tilbys vaksinasjon først. For dose 2 er prinsippet at de som har ventet lengst skal få tilbud først.  

Med denne store leveransen vil intervallet mellom dosene krympe betraktelig, og det blir veldig viktig at kommunene passer på logistikken. FHI har fått flere henvendelser om at det er blitt gitt doser med intervall kortere enn minimumsintervall. Dette er problematisk da dosen ikke vil registreres som 2 doser, og koronasertifikatet blir ikke grønt. Ved kombinasjon av vaksiner er 4 uker minimumsintervallet.

Fordeling av vaksinedoser 

De nye koronavaksinedosene vil bli sendt kommunene i uke 34 og 35 sammen med dosene som allerede er planlagt distribuert. Det innebærer at kommunene vil totalt motta over 1 million doser i uke 34 og over 600 000 doser i uke 35. Dette inkluderer doser fra BioNTech/Pfizer og Moderna. 

Oversikten i koronavaksinasjonsveilederen er oppdatert med fordeling av vaksinedoser i uke 34: Distribusjon og fordeling av vaksiner og utstyr 

Hvis en kommune ikke kan motta oppsatt levering, må beskjed gis snarest mulig til vaksineforsyningen@fhi.no, det er fra FHI frarådet å legge Spikewax vaksinene i fryseren til seinere vaksinering, det vil være leveringer/ tilgang til vaksiner fremover ved at FHI vil gå over til en bestillingsmodell etter hvert.

Kombinasjon av ulike koronavaksiner 

Siden økningen av koronavaksinedoser er med Spikevax fra Moderna vil mange kommuner som ikke har mottatt Spikevax tidligere få den nå. Flere av de som mottok Comirnaty (BioNTech/Pfizer) som dose 1. vil nå få Spikevax som 2. dose. 

– Koronavaksinene fra Pfizer og Moderna er likeverdige og det går helt fint å kombinere de to vaksinene til første og andre dose. Vaksinene er utviklet etter samme metode og er svært gode vaksiner i forhold til både effekt og sikkerhet, sier Bukholm. 

Vaksinen fra Moderna er minst like god og har i noen rapporter vist enda større beskyttelse mot Delta-varianten enn andre koronavaksiner. Det er uansett veldig viktig å sette seg godt inn i vaksinen, slik at den blir administrert riktig. 

Ved kombinasjon av to ulike mRNA-vaksiner anbefaler FHI et minimumsintervall på 4 uker mellom dosene. 

Den store vaksinasjonskampanjen nærmer seg slutten

Det er viktig at kommunene finner ut hvem som ikke er vaksinert, og om det er noen grupper som
skiller seg ut med lavere dekning enn resten av befolkningen. Det blir viktig å prøve å nå ut til disse for å oppnå høyest mulig dekning.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.