INNAFOR var tema på årets Maihaugenkonferanse

Konferansier Iman Meskini, Ronja Svendsen fra Barn- og ungepanelet og psykolog Peder Kjøs  i samtale om  det å være ung i dag.
Konferansier Iman Meskini, Ronja Svendsen fra Barn- og ungepanelet og psykolog Peder Kjøs i samtale om det å være ung i dag. Foto: Kristina Skamsar.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen åpnet Maihaugenkonferansen 2021 med å formidle viktigheten av å lykkes med inkludering, både for den enkelte og for samfunnet i sin helhet. Tidligere har fokuset på konferansen vært integrering, men i år var det endret til det videre begrepet inkludering.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.09.2021

Det er 12. gang Maihaugenkonferansen arrangeres. Målet med konferansen er å være en samlende arena og fagfestival for alle som jobber med inkludering, integrering og medborgerskap. Som et tiltak mot utenforskap gjennomføres konferansen i et samarbeid mellom Statsforvalteren i Innlandet, Innlandet fylkeskommune, NAV Innlandet og Stiftelsen Lillehammer museum.

Innafor versus uttafor

Årets program var godt og variert med foredragsholdere som hadde med seg ulike perspektiver inn i temaet. Mange poengterte hvor viktig deltagelse er for god inkludering.

Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt snakket om ekstremt utenforskap, og hvordan det er en faktor man gjenkjenner hos individer som bedriver terror.

Petter Nesser, Forsvarets forskningsinstitutt.
Petter Nesser, Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Kristina Skamsar.

Tom Falkeid fortalte om egne erfaringer med veien inn i et nynazistisk miljø, og hvor ødeleggende det kan være.

Tom Falkeid, Iman Meskini og Randi Irene Midthaugen, Statsforvalteren i Innlandet.
Tom Falkeid, Iman Meskini og Randi Irene Midthaugen, Statsforvalteren i Innlandet. Foto: Kristina Skamsar.

Minja Dzamarija i SSB viste frem interessant statistikk om innvandring. Norge er blitt et flerkulturelt samfunn hvor hver 5. innbygger er innvandrer, eller norsk med foreldre med innvandrerbakgrunn. Det viser hvor viktig det er å ta integrering på alvor, og utdanning er en av de viktige arenaer for sosialisering og kunnskap.

Minja Dzamarija fra SSB.
Minja Dzamarija fra SSB. Foto: Kristina Skamsar.

Psykolog Peder Kjøs samtalte med Barn- og ungepanelet om hvordan ungdom har det, og hvordan det er å være ungdom i dag. Undersøkelser viser at de aller fleste ungdom stort sett har det bra, samtidig er det en økning i psykisk dårlig helse blant ungdom. Ronja Svendsen i Barn- og ungepanelet mener årsaken kan ligge i at det er mer akseptert å snakke om psykiske problemer, og at det er helt greit ikke alltid å ha det så bra. Hun snakket også om at det hviler et stort press på de unge i dag, både prestasjonspress i skole og i sosiale medier. Hun mener at vi må fokusere mer på det hver enkelt er gode i, og ikke det man er dårlig i. På det viset blir man inkludert mer.

Ronja Svendsen, Iman Meskini og Peder Kjøs.
Ronja Svendsen, Iman Meskini og Peder Kjøs. Foto: Kristina Skamsar.

Mellom foredragsholderne underholdt Igor og fetterne. Til stor begeistring fra deltagerne sang de med glimt i øyet om hvordan det er å være innvandrer i Norge.

Igor og fetterne.
Igor og fetterne. Foto: Kristina Skamsar.

Til slutt en klar oppfordring fremover fra fylkesordfører Even Aleksander Hagen.