Bli med å rydde på Vårryddedagen den 13. mars

Foto: Statsforvalteren i Rogaland.

Lørdag 13. mars er det ikke huset som skal ryddes, men strender, svaberg, holmer og skjær.  Strandryddeuken er flyttet til høsten, og Vårryddedagen blir den store oppryddingen av marint avfall etter snøen har smeltet, og før fuglene kommer for å hekke. Vi er heldige som har så mange engasjerte frivillige i regionen, og fire friluftsråd som koordinerer store deler av arbeidet mot marin forsøpling i Rogaland.

Publisert 09.03.2021

Covid-19 preger fremdeles hele landet og dette blir derfor ikke dagen for de store folkesamlingene, men Hold-Norge-Rent oppfordrer til å rydde sammen i små grupper. Alle som vil, kan arrangere ryddedugnad eller henge seg på den allerede opprettet ryddeaksjon i ditt nærområde.

Hvor kan jeg hente ryddeutstyr?

Ryddeutstyr kan hentes hos Ryfylke Friluftsråd (Gamle Jåttåvågen 67). Her får du så mange hansker og ryddesekker du ønsker, samt kan man avtale avfallshåndtering via e-post eller på tlf. 45885023. Dette gjelder i kommunene: Stavanger, Sandnes, Kvitsøy, Hjelmeland, Strand, Randaberg, Sauda, Suldal, Sola.

Langs Jærstrendene er det Jæren Friluftsråd som stiller med ryddeutstyr. Følg denne lenken for henvendelse til Jæren Friluftsråd om du har behov for utstyr (søppelsekker, hansker, refleksvester etc.), henting av søppel og kjøring til godkjent mottak. De kan også komme med tips om områder hvor det trengs ekstra rydding.

På Haugelandet stiller Friluftsrådet Vest med utstyr, konteinere og henting av avfall ved behov, og publikum kan ta direkte kontakt med dem vi deres hjemmeside eller på Facebook.

Dalane Friluftsråd kan også hjelpe med utstyr og henting av avfall. Du finner mer informasjon på deres nettside.

Det er også mulig å få plassert en kontainer i Ryfylke-kommunene

Hvis man ønsker å få plassert en kontainer ved ryddelokasjon, så kan dette også gjøres via mail. Kontaineren koster ingenting for frivillige strandryddere. Vi trenger kun en dato for utsett og innhenting som vi kan videreformidle til avfallsselskapet, samt en ønskelig plassering for kontaineren – evt også kontaktinfo til grunneier – om de som ønsker kontainer ikke er grunneiere selv.

Registrering

Bruk av ryddeappen – ryddenorge.no – Alle kan registrere forsøplede steder, hvor de skal ha ryddeaksjon, hvor ryddeutstyr kan hentes osv. www.ryddenorge.no. Hold Norge Rent har laget en egen side om vårryddedagen. 

Førstkommende lørdag tar Clean Shores, In the Same Boat, Jæren Friluftsråd og Ryfylke Friluftsråd med seg et begrenset antall frivillige strandryddere til Sjernarøyene for å rydde forsøplede viker og kystlinje på Nord Talgje, sørlige viker på Kyrkjøy og eventuelle andre områder. På grunn av korona-situasjonen vil det være nødvendig å melde seg på til dugnadsleder Therese U. Meling (tlf: 92826715). Se arrangement på Facebook.

Hvordan blir du en del av Vårryddedagen?

  1. Finn din nærmeste ryddeaksjon lørdag 13. mars via kartet på Rydde eller ta kontakt med ditt lokale friluftsråd om de lokale arrangementer.
  2. Du kan også opprette din egen ryddeaksjon via Rydde og inviter med deg vennegjengen!
  3. Del gjerne bilder og filmer med Hold Norge Rent og Statsforvalteren på sosiale medier!

Bruk gjerne Rydde til å registrere det du finner

Husk at du kan registrere funn i Rydde. På den måten bidrar du til folkeforskning. I Rydde kan Statsforvalteren ser hvor det er ryddet, og hvor mange som har vært med å rydde. Det ble gjort en formidabel innsats i korona-året 2020, da det ifølge Rydde ble gjennomført 479 aksjoner der totalt 5180 frivillige bidro til å rydde 638 km. Vi håper at Vårryddedagen kan bidra til at vi i Rogaland får en ekstra fin vår i 2021.