Miljøtiltak i jordbruket

Oppdatert 08.04.2024

Miljøtiltak i jordbruket skal bidra til mest mulig miljøvennlig matproduksjon. Bønder som oppfyller gitte miljøkrav, får rett til fullt produksjonstilskudd. De kan også søke om tilskudd fra regionalt miljøprogram og ordninger for spesielle miljøtiltak i jordbruket og drenering av jordbruksjord.

Statsforvalteren har ansvar for å utarbeide og gjennomføre et regionalt miljøprogram for jordbruket (RMP), basert på et nasjonalt miljøprogram. Miljøprogrammene skal bidra til å målrette miljøarbeidet i landbruket og til å synliggjøre miljøinnsatsen i jordbruket. Tilskuddsordningene i regionalt miljøprogram rettes mot utfordringer i det enkelte fylke.

Kulturlandskapet er en del av kulturarven

Det er en viktig oppgave i norsk landbruk å ta vare på kulturlandskapet i jordbruket, som er en del av kulturarven vår. Kulturlandskapet er det landskapet som er påvirket av mennesker. I moderne tid har kulturlandskapet forandret seg svært mye på grunn av nye driftsformer i jordbruket og omdisponering av jordbruksareal. En rekke planter, insekter og andre organismer som har gammel kulturmark som levested, er i ferd med å bli sjeldne eller borte for alltid. Gamle ferdselsårer, kulturminner, eldre tekniske anlegg og verneverdige bygninger gror igjen og forfaller. Gamle husdyrraser og tradisjonelle plantesorter utgjør viktige genressurser, som nå står i fare for å forsvinne.

For å ta vare på miljøverdiene i kulturlandskapet er det nødvendig å opprettholde tradisjonell drift eller sette i gang skjøtsels- og restaureringstiltak. Regionalt miljøprogram skal stimulere til dette, sammen med tilskuddene som gis til spesielle miljøtiltak i jordbruket.

Statsforvalteren skal også motivere kommunene til å ta vare på jordbruksareal med verdifullt kulturlandskap. Enkelte nasjonalt utvalgte kulturlandskap i jordbruket får spesiell oppfølging gjennom langsiktige skjøtselsavtaler og samarbeid mellom involverte grunneiere, kommuner og landbruks-, miljø- og kulturminnemyndighetene på fylkesnivå.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 24.06.2022

Søk om regionale miljøtilskudd i jordbruket 2022

Gårdbrukere og godkjente beitelag kan motta Regionale miljøtilskudd i jordbruket. For jordbruksforetakene er søknadsfristen 15. oktober, mens for beitelagene er fristen 15. november. 


Publisert 02.06.2022

Miljøtilskudd i jordbruket 2022: Foreløpig informasjon om søknadsomgangen

Forskriften og veiledningsheftet for miljøtilskudd søknadsomgangen 2022 vil ikke være ferdig før i slutten av juni. Årsaken er at vi venter på Stortingets behandling av årets jordbruksoppgjør, og avklaringer fra Landbruksdirektoratet. I mellomtida ber vi foretakene, med noen justeringer som er nevnt under, om å forholde seg til vilkårene som gjaldt i 2021.


Publisert 04.01.2022

Eggum-Unstad-Uttakleiv-Haukland-Vik blir nytt Utvalgt kulturlandskap i jordbruket (UKL)

Området i Vestvågøy får status som Utvalgt kulturlandskap fra 2023. Dette er ett av fem nye områder som er valgt ut. I 2023 vil det da være til sammen 51 UKL-områder i Norge og fem i Nordland.


Publisert 03.08.2021

Sørfold har et av landets utvalgte kulturlandskap

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) er en samling av spesielt verdifulle kulturlandskap i Norge. Området Engan-Ørnes og Kjelvik i Sørfold representerer et typisk nordlandsk fjordlandskap og en husmannsplass med et godt bevart kulturmiljø.


Publisert 07.07.2021

Søk om regionale miljøtilskudd i jordbruket 2021

Jordbruksforetak og godkjente beitelag kan søke om regionale miljøtilskudd i jordbruket. For jordbruksforetakene er søknadsfristen 15. oktober, mens for beitelagene fristen 15. november.


Publisert 07.05.2021

Miljøtilskudd i jordbruket 2021 - foreløpig informasjon om søknadsomgangen

Forskriften og veiledningsheftet for miljøtilskudd søknadsomgangen 2021 vil ikke være ferdig før i juni. Årsaken er at Statsforvalteren venter på avklaringer i årets jordbruksoppgjør og fra Landbruksdirektoratet. I mellomtida ber vi foretakene, med noen justeringer som er nevnt under, om å forholde seg til vilkårene som gjaldt i 2020.


Publisert 12.08.2020

Søk om regionale miljøtilskudd i jordbruket i 2020

Alle gårdbrukere og godkjente beitelag kan søke om Regionale miljøtilskudd i jordbruket. 

Merk at søknadsfristen i år er endret til 15. oktober for alle jordbruksforetak. For godkjente beitelag er søknadsfristen fortsatt 15. november.


Publisert 29.01.2020

Søk om midler i Klima og miljøprogrammet innen 15. mars 2020

Fylkesmannen i Nordland har 500 000 kroner som skal fordeles til fylkesvise tiltak innen Klima- og miljøprogrammet (KMP) i jordbruket i 2020. Programmet omhandler fire kategorier: klimatilpassing, klimautslipp/karbonbinding, naturmangfold/kulturminner og forurensing.


Publisert 02.12.2019

Inderdalen gård fikk Kulturlandskapsprisen 2019

Foreningen Inderdalen gård i Hemnes mottok i dag Kulturlandskapsprisen 2019. Gården mottok prisen for sitt pågangsmot og utrettelige arbeid for å ta vare på kulturlandskapet, og for å skape unike kulturhistoriske opplevelser for gjestene på gården.


Publisert 03.09.2019

Uttakleiv grendelag har mottatt den nasjonale kulturlandskapsprisen 2019

I dag har landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkt Uttakleiv i Lofoten og delt ut prisen på kr 50 000 til grendelaget.