Statsforvalteren fikk nytt og kjønnsnøytralt navn 1. januar 2021. Det gamle navnet vårt var Fylkesmannen.

Fremtidens trebygninger i Arktis

Seminaret «Fremtidens trebygninger - arkitektoniske trender og satsinger i Arktis og nordområdene» ble arrangert i Brumunddal og Oslo 21.-22. november. 

Denne saken er skrevet før 1.1. 2021 da Fylkesmannen endret navn til Statsforvalteren.

Publisert 02.12.2019

Fylkesmannen i Troms og Finnmark var sammen med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) arrangør for seminaret, som samlet en rekke russiske universiteter og fagmiljøer innen arkitektur og bygg. Seminaret var lagt opp med en blanding av forelesninger fremført av russiske og norske fagfolk og befaringer til ulike bygg på østlandsområdet. 

Arkitekthøyskolen i Oslo (AHO) og Universitet i Tromsø (UIT) har sammen utviklet et fullfinansiert 5-årig masterstudie i landskapsarkitektur hvor studentene går tre år i Oslo og avslutter sitt studium med to år i Tromsø. For at disse kandidatene skal få enda mer innsikt og muligheter til å bli i nord, utvikles det tette kunnskapssamarbeid med Russland. Fylkesmannen i Troms og Finnmark ved Nedzad Zdralovic har bistått i arbeidet.

 

Mjøstårnet

Den første dagen foregikk seminaret i Brumunddal ved hotell Wood som ligger i Mjøstårnet. Med sine 85,4 meter over bakken har Mjøstårnet rekorden som verdens høyeste trehus.  Investor Arthur Buchardt la vekt på at bygget skulle være kortreist og miljøvennlig. Det er derfor bygd i tre, levert fra norsk skog med lokale leverandører.

Harald Liven fra Moelven

Fra Norge deltok blant annet Moelven limtre ved Harald Liven med foredrag om byggingen av Mjøstårnet. Med dagens teknologi klarer Moelven å bygge trehus i en høyde på 150m. Den eneste begrensningen er å finne investorer til et slikt prosjekt.

 

Bred russisk deltakelse

Den russiske delegasjonen besto av Russlands Trehusforening, Statlige universitet i arkitektur og bygg i St. Petersburg (SPbGASU), Nord-arktiske Federal universitet i Arkhangelsk (NARFU), Statlig institutt for arkitektur og kunst (MGAHI-Surikova), Polyteknisk universitet i St. Petersburg (SPbPU),  Det Nord-Øst føderale universitet i Jakutsk og Forskningsinstitutt TSIINSK for konstruksjon i Moskva.

Aleksander Chernykh

Instituttleder for tre, stål og plast ved SbPGASU professor Aleksander Chernykh har vist fram prosjektet “Smarte byer”.

Assistent Ceulin Evegeny ved SbPGASU har presentert prosjekt BIM. Prosjektet BIM er opplæringstilbud som SbPGASU tilbyr både til studenter, ingeniører og arkitekter til hele Russland.

Ekaterina Tribeljskaya fra institutt for arkitektur MGAHI

Instituttleder for arkitektur ved MGAHI Ekaterina Tribeljskaya sammen med dosent Elena Kuznjecova har presentert 3 student hovedoppgaver. De tre oppgavene presenterte landskapsarkitektur i Arktisk med fokus på sosiokulturell utforming i byene Bodø, Murmansk og Arkhangelsk.

Dosent fra Institutt for bygg ved Nord Øst universitet i Jakutia Prokopy Romanov har vist et veldig interessant forsøk om dynamisk deformasjon i massivtrekonstruksjon.

Aleksander Pogarelcev

Leder for trelaboratorium ved institutt TSINK og leder for Trehusforeningen, Alexander Pogarelcev, hadde et foredrag om bygg og prosjektering av høyhus med bruk av tre. Fremdeles tillater ikke brannforskriften i Russland å bygge hus høyere enn 3 etasjer. Nå jobbes det med nye forskrifter i spissen til et slikt arbeid, som Aleksandr Pogarelcev står for selv. Snart vil det være mulig for Russland å bygge sin første skyskraper i tre.

 

Arkitetektur og trebruk i Oslo

Dag to foregikk i Oslo på Arkitektur -og designhøgskolen (AHO). Rektor ved AHO og tidligere leder for Snøhetta Ole Gustavsen sto for det faglige programmet. Ole Gustavsen holdt et foredrag om norsk arkitektur med fokus på bruk av tre gjennom historien. Fra stavkirker til dagens moderne bygg i tre som har fått oppmerksomhet på verdensbasis. Under presentasjonen ble det diskutert om bruk av tre i det nye regjeringskvartalet. Samtidig ble det presentert utfordringer og diskusjon vedrørende det Y-formede bygget.

 

Rektor Ole Gustavsen ved Oslo Arkitekthøyskole

Dosent Prokopy Romanov fra Nord-Østuniversitet (NEFU) i Jakutia leverte en offisiell invitasjon til Ole Gustavsen for å besøke universitet og holde foredrag for studentene.

Dosent Prokopy Romanov og rektor Ole Gustavsen