2015 er FN-året for vern av matjord

FN har valgt jordsmonn som fokusområde i 2015. Tap og ødeleggelse av jord er en av de største utfordringene vi står ovenfor globalt fordi grunnlaget for produksjon av mat, fiber og energi går ned.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.03.2015

Fylkesmannen arbeider med denne problemstillinga gjennom hovedmålene om bærekraftig landbruk og vern av dyrka jord. Vi har en egen strategisk plan for forvaltning av jordbruksareal i fylket: Jordvern i Nordland (2011-2020). Se i høyre marg.

Matjorda har stor betydning for alle

Mennesker, dyr og planter er avhengige av jordsmonnet, som er en ikke-fornybar ressurs. Det internasjonale året for jordsmonn skal øke kunnskapen om hvor viktig det er å oppnå ei bærekraftig forvalting av jorda.

Som en del av økosystemet står jorda for leveranser av mat, klær, energi og bygningsmateriale. Med de økende befolkningstallet i verden blir det stadig mer viktig å kunne øke omfanget på disse tjenestene, som f.eks. matproduksjonen.

I tillegg forsyner jordsmonnet oss med en rekke andre tjenester som drenering og magasinering av regnvann, filtrering og rensing av vann og lagring av karbon. Virkningene av at jordsmonn forsvinner og blir forurenset er derfor alvorlige, og kan blant annet føre til reduksjon i den totale matproduksjonen i verden, karbonutslipp, global oppvarming og flom. FN ser på økt kunnskap som en nøkkel for å unngå slike konsekvenser i framtida, og ønsker å medvirke til dette gjennom et internasjonalt år for jordsmonn.

Ny plan for landbruk i Nordland på trappene

Fylkesmannen har ansvar for oppfølging av nasjonal landbruks- og matpolitikk regionalt, og har både utviklings- og forvaltningsoppgaver, som blant annet rådgiving og kunnskapsformidling. I Nordland er det de siste årene blitt omdisponert ca 400 daa dyrka jord årlig. Nordland fylkeskommune har i 2013 vedtatt en temaplan for landbruk (Vårt landbruk, vår framtid), som nå skal revideres, i nært samarbeid med Fylkesmannen i Nordland. Planen vil bli gjennomført som en regional plan etter plan- og bygningsloven, og kan gi juridisk bindende arealføringer. Her vil det blant annet bli satt fokus på å bevare større, sammenhengende jordbruksarealer av god kvalitet.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.