Planlegger tredje vaksinedose til alle over 18 år

Helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre under dagens pressekonferanse.
Helseminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre under dagens pressekonferanse. Foto: Ingrid Brandal Myklebust/ Statsministerens kontor.

Regjeringen legger opp til at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose. Samtidig la regjeringen fredag fram nye tiltak for å hindre smittespredning.

Publisert 12.11.2021

Kommunene er allerede i gang med å gi oppfriskningsdose av koronavaksinen til personer over 65 år.

Regjeringen planlegger for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Det er tidligere besluttet at personer med svakt immunforsvar skal tilbys en tredje vaksinedose, og at personer over 65 år og helsepersonell skal få oppfriskningsdoser.  

Følger situasjonen tett

Statsminister Jonas Gahr Støre ga under dagens pressekonferanse kommunene ros for sin innsats.

– Vi følger situasjonen fortløpende og ser med alvor på at tallet på innleggelser øker. Vi mener det mest treffsikre er at kommuner med mye smitte, innfører lokale smitteverntiltak. Kommunene har tatt stort ansvar og vist at de raskt og effektivt klarer å slå ned utbrudd, og det er viktig at kommuner med raskt stigende smitte fortsetter denne innsatsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Nye plikter og anbefalinger

Støre varslet samtidig at regjeringen innfører flere nasjonale tiltak for å få ned smitten i landet.

Uvaksinerte personer over 18 år, som bor sammen med en som er smittet av korona, har fra 17. november plikt til å teste seg. Enten med selvtest daglig eller annenhver dag med PCR-test i 7 dager. 

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode.

Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Støre og Kjerkol tok også opp disse tiltakene under pressekonferansen:

  • Regjeringen ønske at uvaksinert helsepersonell testes to ganger i uka og bruker munnbind.
  • Regjeringen ønsker mer målrettet bruk av testing i skolene for å fange opp og forebygge smittespredning der smitten er høy og presset på helsetjenesten stort.

  • Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.