Situasjonen ved Zaporizhzhia kjernekraftverk i Ukraina

Det er så langt ikkje meldt auka strålenivå etter dei harde kamphandlingane i området ved Zaporizhzhia kjernekraftverk sør i Ukraina.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 04.03.2022

Direktoratet for Strålevern og atomtryggleik (DSA) sendte i natt ut melding om harde kamphandlingar i området ved Zaporizhzhia kjernekraftverk sør i Ukraina. Ukrainske styresmakter har meldt om skadar på anlegget og at russiske soldatar skal ha tatt seg inn i administrasjonbygget.

Sjølve reaktorene ved anlegget skal ikkje være skadd, og ukrainske styresmakter melder at den nukleære tryggeiken framleis er intakt. Det er ikke registrert auka strålenivå i området.

Statsforvaltarane deltok på eit informasjonsmøte med DSA i dag kl. 09.00. Situasjonen er generelt uoversiktleg og ustabil, men at atomtryggleiken likevel er under kontroll.

Organiseringa av atomberedskapen i Noreg er bygd opp omkring Kriseutvalet for atomberedskap. Utvalet hadde eit møte i dag tidleg for å få orientering og drøfte situasjonen. Det konkluderte med at omstenda så langt ikkje gir grunn til å ha nye møte no.  

Du finn meir informasjon frå DSA om situasjonen her

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.