Tilbud til voksne med langvarige og sammensatte tjenestebehov

Søknadsfrist:
12. mars 2021
Målgruppe:
Personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.
Ansvarleg:
Statsforvalteren
Kven kan søke:
Kommuner, Kommuner og helseforetak i fellesskap
Rapporteringsfrist:
12. mars 2021

Mål for ordningen er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.

Publisert 03.02.2021

Det er bevilget 218 mill. til ordningen for barn og unge og ordningen for voksne.

Tilskuddsordningen skal sees i sammenheng med tilskuddsordningen Tilbud til barn og unge med behov for langvarig og sammensatt oppfølging på samme kapittel og post. 

Referanse: Kapittel 765 post 60, Helse- og omsorgsdepartementet

Full utlysning på Helsedirektoratet finnes her.


Mål for ordningen

Mål for ordningen er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.

Delmål

  • Bidra til økt etablering og implementering av allerede utprøvde og kunnskapsbaserte tjenestemodeller gjennom omstilling av eksisterende lokalbaserte psykisk helse- og rustjenester i kommuner og helseforetak.
  • Bidra til å understøtte etablering av prioriterte tiltak i Prop. 15 S (2015-2016) Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020).
  • Bidra til fortsatt utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.

 Målgruppe

Voksne med alvorlige psykiske helseutfordringer og/eller rusmiddelproblemer, voldsproblematikk og som har langvarige og sammensatte behov for behandling, rehabilitering, oppfølging og støtte.

Tilskuddsordningen Tilbud til voksne med langvarige og sammensatte tjenestebehov må ses i sammenheng med Helsedirektoratets øvrige tilskuddsordninger innen psykisk helse- og rusfeltet, samt knyttes opp til:

Helsedirektoratet vil legge til rette for opplæring og annen implementeringsstøtte for ACT- og FACT-team i samarbeid med Statsforvalter og kompetansemiljøene Nasjonal kompetansetjeneste ROP  og Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA).  Kostnader knyttet til deltakelse i opplæring/annen implementeringsstøtte forutsettes dekket av teamene gjennom tilskuddsmidler.

Estimerte kostnader for deltakelse i nasjonalt opplæringsprogram (totalt fem samlinger av to dagers varighet) er satt til 20 000 kr per deltaker (eks. reiseutgifter).


Søke om tilskudd

Statsforvalter forvalter tilskudd på vegne av Helsedirektoratet. Søknad for 2021 sendes Statsforvalter

  1. Fyll ut lenke til søknadsskjema
  2. Send søknadsskjema til din Statsforvalteren i Troms og Finnmark (sftfpost@statsforvalteren.no).

For å skrive en god søknad eller rapport er det viktig at du kjenner regelverket for tilskuddet godt. Last ned Lenke til regelverk

  • Søkere kan velge å utvikle tiltak i interkommunalt samarbeid og i samarbeid med helseforetak.
  • Dersom kommuner og helseforetak søker sammen skal en av dem stå som hovedsøker. Søknaden utarbeides i fellesskap mellom deltakende kommuner og helseforetaket og underskrives av begge parter. Det forventes at det vedlegges søknaden en samarbeidsavtale.

Rapportere på tilskudd for 2020

Rapporteringsfristen for måloppnåelse er 1.mars 2020.

Revisorattestert regnskap kan ettersendes innen 31.mars 2020. Rapporteringsskjema skal benyttes ved rapporteringen.


Faglige ressurser


Tildelingskriterier

Prioriterte tiltak 1

Det gis tilskudd til delfinansiering av etablering og drift av tverrfaglige aktivt oppsøkende behandlingsteam etter ACT- modellen (Assertive Community Treatment) og FACT-modellen (Flexible ACT). I DPS- regioner med et mindre befolkningsgrunnlag enn om lag 15 000 innbyggere, kan det gis tilskudd til andre typer oppsøkende og teambaserte tjenester.

Det vises også til rapporten om Potensialet for Assertive Community Treatment (ACT) og Fleksibel ACT (FACT) i Norge (Rapport nr. 3/ 2017: Napha.no)

Tilskuddet kan benyttes til drift (inkl. lønnsutgifter), opplæring av teamansatte, evaluering og annen implementeringsstøtte herunder interne og eksterne kostnader knyttet til kvalitetsmålinger (fidelity-vurderinger/ intern audit).

Tilskuddet skal bidra til en omstilling og styrking av eksisterende tjenester, og partene må selv bli enige om hvordan midlene skal benyttes i teametableringen.

Prioriterte tiltak 2

Det gis tilskudd til følgende prioriterte tiltak i Prop. 15 S (2015-2016) Opptrappingsplanen for rusfeltet (2016-2020):

  • Etablering av mottaks- og oppfølgingsentre (MO-sentre)
  • Lavterskel substitusjonsbehandlingstilbud, f.eks. etter modell av LASSO
  • Behandlingsforberedende tiltak
  • Housing First-tiltak

Prioriterte tiltak 3

Det gis tilskudd til utprøving og evaluering av nye metoder/ arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.

Beregningsregler

Det gis tilskudd i inntil fire år til nye tiltak/prosjekter, med gradvis skjønnsbasert nedtrapping og økt grad av egenfinansiering.

Det gis et tilskudd på inntil 300 000 per 100 % stillingsressurs i behandlingsteamet de to første årene. Det gis kun tilskudd til inntil 10 100 % stillinger per ACT-team eller FACT-team, maksimalt 3 mill. kroner i tilskudd per team.

Som et ledd i implementering i ordinær drift, reduseres midlene som beskrevet under:

År 1: Kr 300 000 pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)

År 2: Kr 300 000 pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)

År 3: Kr 250 000 pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)

År 4: Kr 200 000 pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)

Ut fra en skjønnsmessig vurdering kan det i tillegg gis tilskudd på inntil kroner 600 000 til forprosjekt. Tilskuddsperioden vil da bli maksimalt fem år.

For tiltak/prosjekter som ikke faller inn under kategorien tverrfaglige oppsøkende behandlingsteam, tildeles midlene skjønnsmessig og med en gradvis reduksjon.


Søknadens form og innhold

Søkere skal benytte søknadsskjema som følger i denne kunngjøringen. (Se over)

Ved søknad om ACT- og FACT-team og andre organisatoriske forpliktende samhandlingstiltak, skal det utarbeides felles søknad og samarbeidsavtale mellom kommune(r) og helseforetak. Samarbeidsavtalen skal vedlegges søknaden, eventuelt ettersendes.

Ledelsesforankring i kommunen og helseforetak må framgå av søknaden som underskrives av partene.

Søknadsbehandling

Innstilling om avgjørelser/vedtak skal fremmes av: Statsforvalter

Innstilling skal godkjennes av: Statsforvalter

Avgjørelser/vedtak skal fattes av: Statsforvalter

Hvordan søker skal opplyses om utfallet av søknadsbehandlingen: I eget tilskudds- eller avslagsbrev

Søknader som kommer inn etter fristen kan avvises.

Søknadsfrist:
12. mars 2021
Målgruppe:
Personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og virksomme tjenester fra ulike nivåer og sektorer.
Ansvarleg:
Statsforvalteren
Kven kan søke:
Kommuner, Kommuner og helseforetak i fellesskap
Rapporteringsfrist:
12. mars 2021