Tar var på verdifulle skogsområder

Ospeholt med kranskonvall og vedboende lav og sopp.

Vi starter nå arbeidet med frivillig vern av to skogsområder på Senja, Tennelia og Nordneset - Akkarvika. Områdene er vurdert å ha verneverdig skog, og vi ber nå om innspill til prosessen. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 16.06.2021

Det er grunneierne gjennom skogeiersamvirket Allskog som har tilbudt områdene til vern. Stortinget legger opp til en videreføring av det langsiktige arbeidet med skogvern i Natur for livet — Norsk handlingsplan for naturmangfold. Vernet vil i all hovedsak skje gjennom vern av offentlig eid skog og ved frivillig vern av privateid skog. 

Om Tennelia

Det ene foreslåtte skogsområdet ligger ved Tennelia, øst for Vangsvik og vest for Rubbestad i Senja kommune. Området utgjør 214 dekar, og de største verneverdiene ligger i kalkbjørkeskogen med innslag av osp, rogn, silkeselje, furu og gråor. Skogen er velutviklet og gammel, spesielt i de øvre delene.

Her finnes blant annet de trua planteartene bakkesøte (NT) og marisko (NT). Marisko (NT) er en fredet og nær trua orkidé som nå blir sjeldnere i skogene våre.  Bakkesøte (NT) er også trua og spesielt knyttet til kalkrik kulturmark. Her finnes også andre orkidéer som rødflangre og grønnkurle, samt de kalkkrevende plantene bakkestjerne, taggbregne, trollurt og fjellkattefot. Skogen er variert, og her finnes hegg, villrips og mye død ved. Berggrunnen består i store deler av området av marmor.

Om Nordneset – Akkarvika

Det andre området ligger litt nord for Tennelia og øst for bygda Russevåg. Området utgjør 318 dekar og består av gammel rik løvskog i ei sørvendt li avgrenset mot sjø. Bjørk er dominerende treslag, men de inngår også større bestander av osp. Gråor, rogn, selje og hegg forekommer spredt.

Verneverdiene består i stor grad av forekomsten av en rekke varmekjære arter, deriblant trollbær, gul frøstjerne, villrips, brunrot, kranskonvall, markjordbær mm. Viktige verneverdier er også lungeneversamfunn på gamle rikbarkstrær, og at det foreslåtte området inngår i et forholdsvis stort skogområde med urørt preg.

Frivillig vern

Frivillig vern innebærer at grunneier tilbyr staten vern av egen skog. Dersom området har høy nok naturfaglig verdi, blir det forhandlet med grunneierne om en avgrensning av verneområdet og økonomisk kompensasjon for et vern.

Kommer grunneierne og staten fram til en avtale, vil Statsforvalteren utarbeide et verneforslag i tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven. 

Innspill og videre prosess

Kommentarer til melding om oppstart og innspill til verneplanarbeidet sender du skriftlig innen 3. august 2021 til:

Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Postboks 700
9815 Vadsø

eller sftfpost@statsforvalteren.no 

Vi innarbeider innspillene fra melding om oppstart. Forslaget til vern sender vi på høring til berørte parter og legger det ut til offentlig ettersyn i seks til åtte uker.

Deretter behandler vi innspillene som har kommet inn i høringsperioden og gjøre eventuelle endringer. Dersom vi gjennom høringsperioden kommer fram til at områdene bør vernes, vil tilrådningene sendes til Miljødirektoratet i løpet av september/oktober.

imagenv09m.png