Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 07.04.2022

Vedtak om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking - Gol renseanlegg - Gol kommune

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknaden fra Gol kommune om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking ved Gol renseanlegg i Gol kommune.


Publisert 30.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt Fredrikstad Motorbåtforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Mosseveien 15 i Fredrikstad kommune.


Publisert 02.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Karibukta i Fredrikstad kommune

Statsforvalteren har gitt Vibeke Mjaaland tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Karibukta i Fredrikstad kommune.


Publisert 02.03.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Bergertjern båthavn i Randsfjorden, i Jevnaker kommune

Statsforvalteren har gitt Jevnaker båtforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Bergertjern båthavn i Randsfjorden, i Jevnaker kommune.


Publisert 23.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av renset anleggs- og tunneldrivevann til Alnaelva og Akerselva i Oslo kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av renset anleggs- og tunneldrivevann til Alnaelva og Akerselva. 


Publisert 22.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva

Statsforvalteren har gitt Drammen Fjernvarme AS tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva i Drammen kommune. 


Publisert 18.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Melløs havn i Sarpsborg kommune

Statsforvalteren har gitt Borregaard AS tillatelse til mudring ved Melløs havn i Sarpsborg kommune.


Publisert 18.02.2022

Etterkunngjøring av endret tillatelse etter forurensningsloven til Ringerikes Kornsilo A/L på Hønefoss i Ringerike kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad fra Ringerikes Kornsilo A/L, der det søkes om midlertidig unntak for overholdelse av utslippsgrense for CO fra forbrenning av rene brensler. Statsforvalteren gir dispensasjon frem til 1. januar 2030 på fastsatte vilkår.


Publisert 09.02.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Vestjordet i Sarpsborg kommune og avslag på dumping av masser ved Midtre Sletter i Råde kommune

Statsforvalteren har gitt Vestjordet Bryggesameie tillatelse etter forurensningsloven til å mudre ved felles brygge ved Vestjordet i Sarpsborg kommune.


Publisert 26.01.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til terrenginngrep i forurenset grunn og utslipp av anleggsvann til Drammensfjorden

Statsforvalteren har gitt DHP Parkering AS tillatelse etter forurensningsloven til terrenginngrep i forurenset grunn og utslipp av anleggsvann til Drammensfjorden.