Restaurering av beiteareal i Åkersvika naturreservat

Bildet er tatt fra Vidarshovstranda, også i Åkersvika naturreservat, hvor tilsvarende restaurering av beiteareal har skjedd.
Bildet er tatt fra Vidarshovstranda, også i Åkersvika naturreservat, hvor tilsvarende restaurering av beiteareal har skjedd. Foto: Erica Neby / Erica Neby.

For å gjøre Åkersvika naturreservat mer attraktivt for våtmarksfugl, vil vi i løpet av vinteren og våren restaurere Børstadstranda tilbake til beiteområde for storfe og vadefugl.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.12.2021

Det er menneskenes bruk av naturen som har gitt oss ulike kulturlandskap. Det var i kulturlandskapet mennesker fant mat til både husdyr og seg selv gjennom skjøtselsmetoder som for eksempel beite, slått, brenning og styving av løvtrær. Denne bruken av naturen gav opphav til flere artsrike naturtyper, men dessverre er nå mange av disse i ferd med å forsvinne.

Strandområdet ned mot Mjøsa på Børstad gård har tidligere vært benyttet til beitemark, og i den forbindelse har deler av området vært brent regelmessig. Tidligere var dette arealet uten trær, men nå er det store forekomster av ulike vierarter (Salix spp.), bjørk, osp med videre i området. Dette arealet ligger i Åkersvika naturreservat som er opprettet med formål å ta vare på et verdifullt våtmarksområde med stor betydning for biologisk mangfold i form av raste- og hekkeområde for våtmarksfugl og som leve- og voksested for sjeldne og truede plante- og dyrearter.

For å gjøre Børstadstranda mer attraktivt for våtmarksfugl, er det bestemt at området skal restaureres tilbake til beiteareal. Beiting vil kunne stanse og/eller forsinke gjengroingen av de tidligere treløse arealene, og bidra til økt artsmangfold. Beitedyr vil holde vegetasjonen nede og tråkk fra dyra vil blottlegge jord og gjøre det lettere for ett- og toårige planter å spire. Dette bidrar også til mer areal som er egnet vadefugl på matsøk.

De tidligere åpne beitearealene på Børstadstranda har på noen steder utviklet seg til flomskogsmark, som er en rødlistet naturtype. Derfor må vi vurdere nøye hvor mye av denne naturtypen vi kan redusere for at den fremdeles skal kunne eksistere, samtidig som arealet blir mer åpent.

Det er aktuelt å hogge trærne og buskene på utvalgte deler av Børstadstranda, i tillegg til å fjerne hogstavfallet. Dette skal gjøres nå i vinter. Deretter skal det settes opp et permanent husdyrgjerde rundt beiteområdet, og forhåpentligvis er alt klart til å slippe på storfe til sommeren 2022. Det er Nye Veier AS som bekoster disse tiltakene, siden de er en del av kompensasjonsplanen for bygging av firefelts E6 gjennom reservatet. Les mer om skjøtselen av Børstadstranda i dokumentet i sidemenyen.