Forvaltningsplaner for Jernåa og Lavåa naturreservater

Fylkesmannen har nå ferdigstilt forvaltningsplaner for de to naturreservatene Jernåa og Lavåa i Åmot og Hamar kommuner.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 24.06.2019

Naturreservatene Jernåa og Lavåa ble vernet den 25. januar 2013. Jernåa naturreservat ligger i sin helhel i Åmot kommune, mens Lavåa naturreservat ligger både i Åmot kommune og i Hamar kommune. I mars 2017 ble det meldt om oppstart av forvaltningsplanarbeidet for de to reservatene, et utkast til forvaltningsplaner ble utarbeidet av Fylkesmannen i Innlandet vinteren 2019 og høring av forvaltningsplanene ble gjennomført i april og mai 2019.

Det er gjennom høringsrunden kommet inn fem tilbakemeldinger, alle fem uten innspill/merknader til planene. Tilbakemeldingene kom fra henholdsvis Riksantikvaren, NHO Reiseliv Innlandet, Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), Hedmark fylkeskommune og Statens vegvesen.

Hensikten med en forvaltningsplan er å gi en utdyping av verneforskriften, dvs. å gi mer konkrete og detaljerte regler for skjøtsel, bruk og eventuell tilrettelegging av området. Forvaltningsplanen skal være et aktivt hjelpemiddel for å realisere formålet med vernet og for å avveie brukerinteresser gjennom praktiseringen av verneforskriften.

Forvaltningsplanene finner du på Miljødirektoratet FPNV, under her og i margen til høyre.

Forvaltningsplan for Jernåa naturreservat:
Formålet med opprettelsen av Jernåa naturreservat er å bevare et noenlunde intakt bekkekløftmiljø med gammel fuktig granskog og med alt av tilhørende plante-, sopp- og dyreliv. Det er et betydelig areal med høystaudeskog innenfor reservatet, og reservatet inneholder flere sjeldne og truede karplanter, lav- og sopparter. Området har et areal på ca. 830 dekar.


Forvaltningsplan for Lavåa naturreservat:
Lavåa naturreservat har som formål å bevare et noenlunde intakt bekkekløftmiljø med gammel, rik høystaudegranskog med alt naturlig plante-, sopp- og dyreliv. Området utgjør en spesiell naturtype ved at det består av gammel, rik høystaudegranskog. Reservatet inneholder flere sjeldne og truede lav- og sopparter. Området har et areal på ca. 350 dekar.