Overvåking av elver og innsjøer i Hedmark i 2018

Tre av sju innsjøer og seks av sytten elvelokaliteter nådde målet om god økologisk tilstand under fjorårets overvåking i Hedmark.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 29.05.2019

NIVA (Norsk institutt for vannforskning) har i samarbeid med NINA (Norsk institutt for naturforskning) gjennomført overvåking av utvalgte elver og innsjøer i Hedmark i 2018.

Resultatene viser at samtlige sju innsjøer nådde miljømålet med hensyn til forsuring, mens kun tre av innsjøene (Storsjøen, Nugguren og Frysjøen) nådde målet med hensyn til eutrofiering. Sørsåssjøen og Vingersjøen endte i moderat tilstand, mens Gjesåssjøen og Tørråssjøen ble vurdert å være i dårlig tilstand med hensyn til eutrofi.

De undersøkte elvene ligger i kommunene Nord-Odal, Sør-Odal, Grue, Åsnes, Våler, Elverum, Rendalen og Tynset. Det ble gjort undersøkelser av begroingsalger og bunndyr i alle elvene, bortsett fra i Tunna nedre del (Tynset) og Kverninga (Rendalen) der det ble gjennomført el-fiske. I Tunna nedre del ble det også målt konsentrasjoner av metaller. Mørkåa nedre del (Nord-Odal), Flisa nedre del (Åsnes), Ulvåa (Elverum og Våler), Skyåa (Åsnes), Hasla nedre del og Hasla ved Knatterud (begge Våler og Åsnes) nådde målet om god økologisk tilstand. De øvrige lokalitetene (Oppstadåa bekkefelt (Sør-Odal), Trautåa nedre del (Nord-Odal), Juråa øvre del (Nord-Odal), Søndre Hasla (Åsnes), Veståa/Auståa (Åsnes og Grue), Hasla midtre del og Tilløpsvassdrag Søndre Hasla (begge Åsnes og Våler)) nådde ikke miljømålet.  Tunna nedre del og Kverninga ble vurdert å være i dårlig økologisk tilstand basert på tetthetene av ørret. Konsentrasjonene av metaller i Tunna nedre del var alle innenfor vannforskriftens krav til god økologisk og kjemisk tilstand.

Rapporten fra NIVA og NINA finner du til høyre på denne siden.