Restaurering av natur
Naturrestaurering betyr å gjøre aktive tiltak for å gjenopprette ødelagte eller degraderte, økosystemer.
Årene 2021-2030 er utpekt av FN som tiåret for naturrestaurering. Norge skrev under på Naturavtalen i Montreal i slutten av 2022. Der forpliktet vi oss til blant annet restaurering av 30 % av ødelagt natur. Dette er en økning fra Aichi-målene, som var på 15 %.
Hos Statsforvalteren i Innlandet har vi siden 2015 hatt i oppdrag å restaurere myrer. Dere kan følge fremdriften vår her. Vi har også hatt en god innsats på slåttemark. Denne utvalgte naturtypen kan dere lese mer om her. Med Naturavtalen vil det bli økt oppmerksomhet mot andre naturtyper og arter. Vi jobber også med tiltaksplanen for villrein i Rondane, og denne planen vil og inneholde elementer av naturrestaurering.
Det er i tillegg laget og restaurert en god del dammer i Innlandet de siste 30 årene, hovedsaklig med våtmarksgruppa som primus motor. Se mer om dette her.
Statsforvalteren oppfordrer kommunene til å ta grep om restaureringens tiår, og til å ta kontakt med oss for å komme i gang. Søknader om midler til restaurering over bestillingsdialogen må gå gjennom Statsforvalteren, og fristen for å søke om midler er 10. januar, hvert år. Fristen for kommunene (eller andre) til å melde inn prosjekter til Statsforvalteren settes derfor til 10. desember hvert år. Vi oppfordrer også til å utarbeide kommunedelplaner for naturmangfold, og forankre tiltak om restaurering der.
Tiltak som i større grad angår vann bør rettes mot søknadsordningen for tilskudd til vassmiljøtiltak - generell vassforvaltning.
Kommunene kan også bruke SMIL-midler til restaurering i jordbrukslandskapet. Les mer om ordningen her.
Opptak fra webinar om naturrestaurering 6. juni 2024
Opptak fra webinar om naturrestaurering 6. juni er nå tilgjengelig!
Publisert 28.05.2024
Vi fjerner fremmede treslag i fire naturreservater i Innlandet
Fremmede arter er en av de største truslene mot naturmangfoldet. Den økte handelen, med globalisering og klimaendringer forsterker spredningen. I 2024 skal Statsforvalteren i Innlandet hogge ut vrifuru i fire naturreservater.
Publisert 23.02.2024
Søk om tilskudd til naturrestaurering
Fra 1. mars åpner Miljødirektoratet for søknader fra kommuner, organisasjoner og private om tilskudd til naturrestaureringstiltak.
Kontaktpersonar
Lenkjer
Midler til restaurering
Midler til naturrestaurering over kap./post 1420.31 kan benyttes til å restaurere forringet natur i terrestriske økosystemer som våtmark, skog, fjell, kulturlandskap og åpent lavland. Restaurering i myr og annen våtmark, samt i de trua naturtypene sanddynemark, sørlig etablert sanddynemark og åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone, prioriteres høyt, men det kan også meldes inn behov for midler til restaurering i andre terrestriske naturtyper, såfremt det legges ved en prosjektbeskrivelse av tiltakene.
Behov for midler til hogst av fremmede treslag i verneområder meldes også inn i dette skjemaet.
Posten kan benyttes til restaurering både inne i og utenfor verneområdene. Kostnadseffektive tiltak skal prioriteres, og restaurering skal skje etter avtale med grunneiere og rettighetshavere.
Bare Statsforvalteren og verneområdestyrer/nasjonalparkstyrer kan melde inn behov for midler til naturrestaurering over denne posten. Initiativer fra annet hold, for eksempel fra kommuner eller private grunneiere, skal meldes inn via Statsforvalteren, som har det økonomiske ansvaret for tiltakene, inklusive ansvaret for rapportering.