Bli med på Strandryddeuka!

Øystre Slidre ungdomsskole var med under Strandryddeuka i 2020
Øystre Slidre ungdomsskole var med under Strandryddeuka i 2020 Foto: Lene Hovi.

Den store ryddedugnaden gjennomføres i år fra 11. til 19. september. Det skjer mye rundt i fylket vårt du kan bli med på. Vi oppfordrer alle innbyggerne i Innlandet til å gjøre en innsats.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.09.2021

Det er enda ikke for sent å melde seg på høstens store dugnad! Her er informasjon om hva du kan gjøre og hvem du kan kontakte. Du kan også rydde på egenhånd og registrere lokaliteten på Rydde.no eller i Rydde-appen.

Statsforvalterens rolle er å bistå med lokalkunnskap når Miljødirektoratet skal dele ut midler og koordinere arbeidet i fylket vårt. Vi har også et ansvar for å ivareta sårbar natur og verneområder. Plastsøppel fraktes med elvene og samler seg gjerne i våtmarksområder, evjer og viker. Det er ønskelig at dette fjernes, men her kan det også være viktig å ta hensyn til sårbare naturverdier. Vi har lagt ut informasjon om viktige hensyn i sårbare naturområder gjennom året her.

I 2021 er det to store prosjekter som har fått midler fra Miljødirektoratet til å organisere frivillige ryddeaksjoner:

Hold Innlandet Rent

- organiserer i år rydding i kommunene Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå, Nord-Fron, Sel, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Gausdal, Lillehammer, Ringsaker, Hamar, Løten, Stange, Elverum og Kongsvinger

Aksjonen er forankret ved ordførerne, og har både lokale, regionale og nasjonale sponsorer og støttespillere med på laget.

Dersom du ønsker å motta 2000 kr til din skoleklasse (vi tar gjerne imot påmeldinger på skole-nivå), 150 kroner per sekk med avfall eller objekt av tilsvarende størrelse til ditt lokallag eller forening - nøl ikke! Ta kontakt med Hold Innlandet Rent i dag. For påmelding legger du informasjon om deltakere inn i skjemaet her https://forms.gle/mHrkJhRiqoWFHipn9

Det er over 2500 påmeldte i disse kommunene, men vi har kapasitet til minst 500 flere små og store i kampen mot avfall på avveie!

Spørsmål om aksjonen i disse kommunene kan rettes til prosjektleder camilla@framtiden.no eller koordinator Johannes Christian Wahl Gran på plast@skappa.no

Følg aksjonen på sosiale medier: @Hold Innlandet Rent

Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres

- organiserer rydding i Etnedal, Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Vang, Vestre Slidre og Øystre Slidre

Aksjonen i Valdres har tatt direkte kontakt med skolene som ikke hadde anledning til å delta under «Når snøen har gått» i vår. Aksjonen har også tatt kontakt med en rekke idrettslag i håp om at noen vil kaste seg med på «Rydde på hjemmebane»-kampanjen (se mer informasjon om temadager nedenfor).

Alle kan være med og bidra! Aksjon AQUA motiverer til innsats og lokker med strandryddepremier for de som poster bilder av sin aktivitet på facebook-gruppa «Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres». Les mer om hvordan du kan bidra her.

I samarbeid med Valdres Kommunale Renovasjon settes det ut kontainere i alle de seks valdreskommunene under Strandryddeuka.

Følg aksjonen på sosiale medier: @Aksjon AQUA - Reine vatn i Valdres

Rydder du på egenhånd?

Du kan registrere både områder som trenger opprydding og områder du har rydda på ryddeportalen «Rydde». Her kan du opprette din egen bruker.

Rydde kan lastes ned il iOS og Android, eller brukes på nett på www.ryddenorge.no. Her kan du også registrere funn i etterkant av en ryddeaksjon, finne distributører av ryddeutstyr og nærmeste avfallsselskap. Du kan også adoptere en bit av Norge – en strand, elv, øy eller lignende i ditt nærmiljø og ta vare på dette gjennom å rydde jevnlig, og forebygge forsøpling.

Hold Norge Rent og den nasjonal strandryddeuka

Strandryddeuka 2021 foregår i tidsrommet 11. til 19. september. Målet er å engasjere frivillige til å bli med og rydde naturen for søppel. Det startet med den store Strandryddedagen i 2011, men interessen ble så stor at ryddedagen har utviklet seg til å bli et ukelangt arrangement hvert år. Årets Strandryddeuke inneholder en rekke temadager som oppgis under (tekst fra nettsiden til Hold Norge Rent).

På Hold Norge Rent sin nettside finner du mer informasjon. Her ligger også råd og tips til deg som vil ut og rydde for første gang!

På holdnorgerent.no/strandryddeuka finner du ellers mer informasjon om temadagene:

  • Tur med mening (11.–12. september)
  • Rydd på valgdagen (13. september)
  • Vi rydder i vannet – dykke og vasseaksjoner (14. september)
  • Barnas dag (15. september)
  • Rydd med jobben (16. september)
  • Vi rydder på land (17. september)
  • Strandryddedagen (18. september)
  • Vi rydder på hjemmebane – ta en for laget (19. september)

Den store strandryddedagen er et av høydepunktene i Strandryddeuka. Denne dagen er også den internasjonale strandryddedagen og nordisk strandryddedag, hvilket betyr at hele verden er med og rydder denne dagen! Vi oppfordrer alle til å bli med, både store og små ryddeaksjoner bidrar.