Det er ikke for sent å vaksinere seg!

Tegning av person som får vaksine.
Foto: Pixabay.

Ukerapporten fra Folkehelseinstituttet viser at det nå er mange som smittes av luftveisinfeksjoner i Innlandet. Det er allikevel ikke for sent å vaksinere seg. FHI oppfordrer alle til å følge vaksinasjonsanbefalingene for influensa og covid-19. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 18.01.2023

Over halvparten av de som blir syke blir det etter at toppen på epidemien er nådd. FHI ber kommuner og helseforetak om fortsatt å legge til rette for rask og lett tilgjengelig vaksinering mot influensa og covid-19.

Covid-19

Covid-19-bølgen er trolig over toppen, men en ny bølge kan komme senere i vinter. Det har vært en nedgang i påviste tilfeller og sykehusinnleggelser de siste ukene. Per 8. januar er 73 % i aldersgruppen 75 år og eldre og 60 % blant personer 65-74 år i Innlandet vaksinert med 4. dose vaksine mot covid-19.

Influensa

Influensautbruddet denne sesongen gikk noe tidligere i gang enn vanlig, og økte raskt til et høyt nivå som holdt seg gjennom julen. Det er usikkert om influensaepidemien vil fortsette å øke, eller om den kan være over toppen. Influensavirus A(H1N1) dominerer på landsbasis. Det er fortsatt mange sykehusinnleggelser med influensa, men antallet gikk noe ned i starten av januar. Vaksinasjonsdekningen blant de som anbefales influensavaksine i Innlandet er per nå noe lavere enn i forrige sesong. Dette gjelder særlig for aldersgruppen 18-64 år. Dekningen blant barn i risikogruppene er fortsatt svært lav. Det er fremdeles ikke for sent å arbeide for en betydelig økning av dekningen blant de som er i risikogruppene, selv om influensautbruddet allerede er i gang. Uavhengig av når influensatoppen nås, vil influensa sirkulere i flere måneder, og man vil derfor ha nytte av vaksinasjon også fremover. Vaksinasjonsdekningen blant ansatte i helsetjenesten er betydelig høyere i spesialisthelsetjenesten enn i primærhelsetjenesten. Vaksinasjonsdekning i primærhelsetjenesten i Innlandet er nå på 30 prosent, med en gjennomsnittlig dekning på 55 prosent i Helse Sør-Øst.

RS-virusinfeksjoner

RS-virus (respiratorisk syncytialvirus) er et luftveisvirus som normalt forekommer hos voksne og barn om vinteren, oftest mellom november og mars. Viruset gir hos de fleste forkjølelsessymptomer med hoste, tett og/eller rennende nese og eventuelt feber. 60-70 prosent av alle barn gjennomgår en RS-infeksjon i første leveår. Hos noen spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år, kan imidlertid det som starter som en RS-forkjølelse etter noen dager trekke ned i lungene og gi bronkiolitt. Rapport fra FHI viser at RSV-infeksjonsepidemien i år trolig er nær toppen.

Vaksinasjon er ikke for sent

Det er fortsatt mulig å vaksinere seg både mot influensa og covid-19, og FHI oppfordrer alle til følge vaksinasjonsanbefalingene. Influensavaksinen beskytter mot flere influensavirus. En annen virusvariant vil kunne sirkulere senere i sesongen, og det vil uansett forekomme mye influensasmitte i mange uker framover. Uvaksinerte i målgruppene oppfordres derfor fortsatt til å vaksinere seg. FHI ber kommuner og helseforetak om fortsatt å legge til rette for rask og lett tilgjengelig vaksinering mot influensa og covid-19.

Smittevernråd

Smittevernrådene nå er å holde seg hjemme om man blir syk med luftveissymptomer. Videre bør man ha god hoste- og håndhygiene. Dersom man likevel må oppsøke lokaler hvor det er mange eller besøke risikogrupper innendørs, bør man benytte munnbind. Personer i risikogrupper som skal være blant mange folk innendørs i perioder med mye smitte, bør vurdere å bruke munnbind. For øvrig kan samfunnet fortsette med normal hverdag.

Kilde:

Ukerapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner

Kontaktpersonar