Informasjonsbrev uke 40/2023

Innhold:

  • Webinar om saksbehandling av regionale miljøtilskudd 25. oktober
  • Webinar om produksjonstilskudd 17.oktober blir flyttet til 25. oktober
  • Inndragning av ubenyttede midler fra ordninger under Landbrukets Utviklingsfond (LUF)
  • Omfordeling av tilskudd til tiltak i beiteområder
  • Endringer i forskrift om berekraftig skogbruk
  • Introduksjon til jordloven og konsesjonsloven – et tilbud til nyansatte i kommunene.
  • Priskontroll og praktisk verdsetting - webinar
  • Frivillige til Oste-VM
Publisert 03.10.2023

Snarveg til:

 

Webinar om saksbehandling av regionale miljøtilskudd 25. oktober

Det blir Webinar den 25. oktober kl 13-15 om saksbehandling av PT og Regionale miljøtilskot. Det blir her tatt med aktuelt for saksbehandlinga av årets søknader. Dersom det er ønsker om tema vi bør ta opp, så kom gjerne med innspel. Vi har ikkje planar om å gå gjennom enkeltordningane. Lenke til webinaret er den same som for PT.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Webinar om produksjonstilskudd 17.oktober blir flyttet til 25. oktober

Vi har tidligere nformert om at vi arrangerer webinar om produksjonstilskudd 17. oktober. Dette webinaret blir flyttet til 25. oktober. Tema for produksjonstilskudd blir repetisjon av “beitekalkulatoren” og endringer i rundskriv. Saksbehandling av regionale miljøtilskudd tas også med i webinaret.

Kontaktperson: Trude Larsen

 

Inndragning av ubenyttede midler fra ordninger under Landbrukets Utviklingsfond (LUF)

Statsforvalteren har i brev fra Landbruksdirektoratet fått beskjed om at praksisen med at gjenværende ramme ved årets slutt blir overført til samme statsforvalter neste år vil opphøre fra og med 01.01.2024. Midler vil inndras for følgende ordninger der kommunene er vedtaksmyndighet og der statsforvalteren fordeler rammer til kommunene:

  • Tilskudd til skogkultur, miljøtiltak og andre tiltak
  • Tilskudd til vegbygging, drift med taubane, hest o.a.
  • Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket
  • Tilskudd til drenering
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder

For jordbruksordningene SMIL, drenering og tiltak i beiteområder vil alle ubenyttede midler bli trukket tilbake til fylkesramma 11. november for omfordeling til kommuner som har ubehandla søknader liggende. På grunn av disse endringene er det viktig at kommunene fatter vedtak senest 10. november.

Når det gjelder skogbruksordningene vil det bli sendt ut en egen orientering om dette.

Kontaktperson: Marit Røstad

 

Omfordeling av tilskudd til tiltak i beiteområder

Tilskudd til tiltak i beiteområder er nå omfordelt mellom kommunene i Trøndelag. Det betyr at vi har trukket inn restmidler fra kommuner som ikke har flere søknader til behandling, og omfordelt til kommuner med merbehov. Omfordelingen er utført i Agros. Det sendes brev til kommunene i løpet av uka som viser oversikt over ny tildeling.

Prioriteringer: Ved omfordeling har vi sett på innmeldte behov fra kommunene innen 10. september, og prioritert ny tildeling til kommuner med innkomne søknader i Agros i samsvar med innmeldt behov.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Endringer i forskrift om berekraftig skogbruk

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt endringer i forskrift om berekraftig skogbruk. Hovedhensikten med endringen er å gjøre det lettere for kommunene å fastslå om foryngelsesplikten er oppfylt. Hvis et bardominert bestand er hogd, kan skogeier ikke lenger påberope seg at foryngelsesplikten er oppfylt hvis området gror til med lauv. Les om endringene i forskriften på nettsidene til landbruks- og matdepartementet. Landbruks- og matdepartementet har fastsatt endringer i forskrift om berekraftig skogbruk - regjeringen.no

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Introduksjon til jordloven og konsesjonsloven – et tilbud til nyansatte i kommunene.

De kommunene som har nyansatte som skal jobbe med saksbehandling etter jord- og konsesjonsloven, kan ta kontakt med oss dersom det er ønskelig med en times gjennomgang på Teams.

Eget tilbud til nyvalgte politikere kommer senere.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Priskontroll og praktisk verdsetting - webinar

I samarbeid med Trøndelag landbrukstakst og Norsk landbrukstakst SA inviterer vi til webinar om priskontroll etter konsesjonsloven § 9a og praktisk verdsetting 14. november kl. 09.00 – 14.00.

Webinaret er tiltenkt saksbehandlere i kommunal landbruksforvaltning, men vi ønsker også at dere inviterer med aktuelle politikere i de utvalgene som behandler konsesjonssaker eller klagesaker etter konsesjonsloven i deres kommune.

Påmelding innen 01.11.2023 her.

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget

 

Informasjon fra andre:

Frivillige til Oste-VM

Nå er det like før Oste-VM går av stabelen i Trondheim, 26.-28.oktober. I den anledning trengs det fortsatt flere frivillige. Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som er den regionale prosjektlederen for arrangementet, ser etter serviceinnstilte folk med gode joggesko! Er du en av dem, eller kjenner du andre som kan tenke seg å være en del av den store oste-festen?

Under Oste-VM i Trondheim Spektrum samles osteelskere fra alle verdenshjørner. 250 dommere fra inn- og utland skal kåre verdens beste ost blant 4500 kandidater. I tillegg til kåringen vil det arrangeres Ostefest med aktiviteter for barn og ungdom, Meny bygger en ostebutikk, du vil kunne møte gårds- og håndverksystere, få smaksprøver, delta på fagkonferanse eller nyte ost i ulike varianter i restaurantområde. Mer informasjon finner du her.

Har du lyst til å være med som frivillig under Oste-VM i Trondheim Spektrum, ta kontakt med Camilla Digre i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, på tel. 412 24 295, eller meld dere på her: Vær frivillig under Oste-VM - Matriket Midt

Kontaktperson: Liv Gystad

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.