Informasjonsbrev uke 26/2023

Innhold:

  • Ny nasjonal jordvernstrategi og publiserte KOSTRA-tall for 2022
  • Nytt kunnskapsgrunnlag om verdiskaping i Trøndersk landbruk
  • Stopp i utbetalingar av produksjonstilskudd sommaren 2023
  • Ferieavvikling i skoggruppa hos Statsforvalteren og i ØKS
  • Nytt barkbillevarsel på Kilden
  • Kartlaget skogbruksplan er oppdatert på GIS-link Landbruk
  • Gårdskart Aktuelt nr 4/2023
  • Landbruksdirektoratet: Tilskotskart for ingen jordarbeiding om hausten, RMP - foreløpig fjerna
Publisert 28.06.2023

Snarveg til:

 

Ny nasjonal jordvernstrategi og publiserte KOSTRA-tall for 2022

Regjeringen har nylig lagt fram ny nasjonal jordvernstrategi. Den inneholder 19 ulike tiltak for å gi jordvernet positiv oppmerksomhet. Ett av tiltakene er et nytt nasjonalt jordvernmål: den årlige omdisponeringen av dyrka jord skal ikke overstige 2000 daa, og målet skal være nådd innen 2030.

KOSTRA-tallene for 2022 er også nylig publisert. De viser en økning i omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord både på landsbasis og i Trøndelag. For å kunne nå det nye jordvernmålet, må jordvernpraksisen dermed skjerpes ytterligere.

Se nyhetssakene på vår hjemmeside for mer informasjon:

Ny nasjonal jordvernstrategi

Økning i omdisponeringen av jordbruksareal, både nasjonalt og regionalt

Kontaktperson: Margrethe Halsan

 

Nytt kunnskapsgrunnlag om verdiskaping i Trøndersk landbruk

På oppdrag fra Landbruksforum har SINTEF, i samarbeid med NIBIO, utarbeidet et nytt kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk. Rapportene fra arbeidet ble presentert denne uken, og gir en god oversikt over landbrukets betydning i Trøndelag innen primærproduksjon (jord- og skogbruk, rein), landbruksrelatert virksomhet og ringvirkninger i kommunene, med trender og utviklingstrekk fra 2015 og framover.

Ifølge rapporten står landbruket for 8-9 prosent av den trønderske økonomien. Total verdiskaping i landbruket i Trøndelag er beregnet til 17,4 mrd. kroner, noe som tilsvarer 8 prosent av all trøndersk verdiskaping. 9 % av trøndersk sysselsetting er tilknyttet landbruket.

Melkeproduksjonen er fortsatt dominerende i primærleddet, men det blir stadig færre og større bruk, og verdiskapingen går ned. Derimot øker verdiskapingen på lyst kjøtt og grønt.

Skogbruket genererer svært store verdier i Trøndelag. Primærskogbruket står for en årlig verdiskaping på 447 millioner kr, mens treforedlingsindustrien skaper 2,6 milliarder kr. Den årlige tilveksten er stor, og en nærmer seg mye hogstmoden kulturskog i fylket. Tømmerprisene øker, men hogsten har gått noe ned siden 2015, selv om det er stor variasjon mellom år for enkeltkommuner.

Reindrift i Trøndelag er viktig i nasjonal målestokk, selv om verdiskapingen er relativt liten sett i forhold til landbruket for øvrig i fylket. Sør fra Nordland finner vi om lag 20 % av reintallet i Norge. Ca. 1/3 av slaktekvantumet i Norge hentes ut i Trøndelag og sørover.

Her finner du SINTEF Rapport 2023:00601 “Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk” og SINTEF Rapport 2023:00602 “Tilleggsnæringers betydning i trøndersk landbruk – og hvordan undersøke dem?”.

Se også SINTEF sin presentasjon av rapportene under lanseringen på InnoCamp 26. juni 2023.

Kontaktpersoner: Marit Nestande og Anstein Lyngstad

 

Stopp i utbetalingar av produksjonstilskudd sommaren 2023

For produksjonstilskott er siste utbetaling gått før sommaren. Det vil ikkje skje noko utbetaling før 23. august. Sakene må vere ferdig godkjent seinast 18. august.

Vidare vil Agros vere stengt for utbetaling i vekene 29 - 31.

Kontaktperson: Anne Solstad

 

Ferieavvikling i skoggruppa hos Statsforvalteren og i ØKS

Det blir ikke foretatt utbetalinger i ØKS i uke 31 og 32 på grunn av ferieavvikling. Kommunene kan godkjenne saker i perioden, men de vil ikke bli utbetalt før i uke 33. Ved spørsmål om skogfond og tilskudd i sommer, send gjerne epost til både Elisabeth og Johanna slik at vi får svart raskere. Skoggruppa skal ha ferie på ulike tidspunkt, men det vil til enhver tid være noen på jobb. I uke 27-30 kan spørsmål om hvem som er på jobb rettes til Elisabeth Heggelund. Fra uke 31 kan slike spørsmål rettes til Rune Saursaunet.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund, Johanna Sætherø Steen og Rune Saursaunet 

 

Nytt barkbillevarsel på Kilden

Det er kommet et nytt barkbillevarsel på Kilden etter andre tømmerunde. Varselet er fortsatt grønt for vår region, som betyr liten fare for utbrudd. Selv om noen kommuner har rapportert om relativt sett høye fangster, er det generelt moderat med biller i Trøndelag.
Kilden - skogportal (nibio.no)

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Kartlaget skogbruksplan er oppdatert på GIS-link Landbruk

I mai 2023 ble kartlaget skogbruksplan oppdatert på GIS-link Landbruk. Merk at det i en kommune kan ligge planer fra ulike årstall. Vi har framskrevet alder og hogstklasse til 2023. I noen tilfeller kan det ligge gamle planer på enkelteiendommer som ikke bestilte ny plan i siste skogbruksplanrunde. Kartlaget kan ikke brukes som kilde til om en skogeiendom er sertifisert eller ikke. For å se kartlaget skogbruksplan må man logge inn på GIS-link Landbruk. Kontakt oss hvis du ønsker tilgang eller har glemt brukernavn eller passord.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen

 

Gårdskart Aktuelt nr 4/2023

I denne utgaven kan du lese om:
- Ny versjon av Kilden
- AR5 WEB
- AR5 feltkurs

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Informasjon fra andre:

Landbruksdirektoratet: Tilskotskart for ingen jordarbeiding om hausten, RMP - foreløpig fjerna

Landbruksdirektoratet har sendt ut melding som gjeld tilskotskart for ingen jordarbeiding om hausten i RMP. Kartet tar utgangspunkt i flateerosjonsrisikokart og drågerosjonskart. I Kilden, Gårdskart og RMP-kart har tilskotskartet lagt ute som eit eige kartlag.

NIBIO har oppdaga manglar i jordsmonndata som vart lagt ut i veke 24. Fjorårets tilskotskart er difor no fjerna frå Gårdskart og Kilden. Dette er gjort for å unngå at brukarane trur at det er det gjeldande kartet som ligg ute, og reknar forventa tilskot for 2023 etter det. Tilskotskartet ligg framleis i RMP-kart, slik at eventuell handsaming av søknadar frå tidlegare år kan gå som normalt.

NIBIO må rette og kvalitetssikre data før ein kan produsere erosjonsrisikokart på harmoniserte data. Etter at erosjonsrisikokartet er godkjent, kan ein produsere tilskotskartet. På grunn av ferieavvikling er det ikkje realistisk å produsere tilskotkartet på nytt før rundt 20. august. Landbruksdirektoratet vil sende ut ny informasjon når alt er på plass.

Til info er det lagt inn data frå backup, så det er ikkje feil i erosjonskarta som ligg ute i kartløysingane no. Det er altså berre tilskotskartet som er fjerna.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.