Informasjonsbrev uke 20/2023

Innhold:

  • Webinar om ordningane i Regionalt miljøtilskot (RMP) 24. og 25. mai
  • BU-miljøsamling 30.-31. mai, Stiklestad
  • To-trinns godkjenning i ØKS innføres 1. juni
  • Søknadsfristene for tilskudd til tettere planting (TTP) tas bort
  • Mer midler til ungskogpleie i 2023 for fylker som klarer å øke ungskogpleieaktiviteten
  • Minner om første barkbilletømming i uke 21
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder - spørsmål om konsultasjonsplikten

Informasjon fra andre

  • Invitasjon til arbeidsseminar om jordhelse og Living Labs
Publisert 16.05.2023

Snarvei til: 

Informasjon fra andre

 

Webinar om ordningane i Regionalt miljøtilskot (RMP) 24. og 25. mai

For dei som ønskjer å vera med på gjennomgang av ordningane for regionale miljøtilskot, tar vi dette og diskusjon på Teams onsdag og torsdag 24. og 25. mai. Vi tar det over to dagar sidan vår erfaring med å ta alt på ein dag, er at det lett blir for mykje, og litt mykje «einvegs». Det blir også litt om  jordbruksforhandlingane og konsekvens for miljøtilskota.

Onsdag 24. mai kl 0930-11.00: Ordningar for kulturlandskap, kulturminne og biologisk mangfald.

Klikk her for å bli med i møtet

Torsdag 25. mai kl 0930-11.00: Ordningane for redusert avrenning til vatn, utslepp til luft (husdyrgjødsel), jord- og jordhelse og klimarådgiving.

Klikk her for å bli med i møtet 

Kontaktperson: Anders Mona

 

BU-miljøsamling 30.-31. mai, Stiklestad

Påmeldingsfristen er forlenga til måndag 22. mai. Det er enno ledige plassar.

Påmelding her 

Velkomen på samling!

Kontaktperson: Anders Mona

 

To-trinns godkjenning i ØKS innføres 1. juni

Landbruksdirektoratet informerer om at to-trinns godkjenning i ØKS innføres etter arbeidstid 1. juni 2023. Opplæring av nye brukere i ØKS vil bli gjennomført på Teams 1. juni kl. 9.30-11.00. Vi tar opptak av møtet. Landbruksdirektoratet i gang med å produsere hjelpemateriell som skal være klart til 1. juni.

Alle kommunene må ha på plass minst en person med godkjennerrolle i ØKS. Tilgangen i ØKS blir lagt inn av Statsforvalteren på bakgrunn av innsendt budsjettdisponeringsfullmakt (BDM), som må være innsendt til oss senest 25. mai. Spørsmål om BDM rettes til Anne Solstad, som styrer tilgangene i ØKS, eller Johanna Sætherø Steen. I BDM skal ordningene og personene den gjelder for navngis.

Kontaktpersoner: Johanna Sætherø Steen  og Anne Solstad

 

Søknadsfristene for tilskudd til tettere planting (TTP) tas bort 

Fram til nå har Landbruksdirektoratet operert med to søknadsfrister i året for tilskudd til tettere planting. Disse fristene har blitt praktisert ulikt, og nå fjernes fristene. Tidligere har Statsforvalteren godskrevet TTP kun to ganger i året. Fra nå av vil det gjøres ca. månedlig. Samme søknadsfrist vil gjelde for TTP som for NMSK-tilskudd.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund  og Johanna Sætherø Steen 

 

Mer midler til ungskogpleie i 2023 for fylker som klarer å øke ungskogpleieaktiviteten

20 millioner kr som ble satt av til klimatiltak i skog i 2022 blir overført til 2023. Pengene skal brukes til å styrke innsatsen på ungskogpleie. Midlene skal brukes til å dekke behov for påfyll av tilskuddsrammer til ungskogpleie som skyldes økt aktivitet, og de skal ikke brukes til å øke tilskuddssatsene. Når Landbruksdirektoratet tildeler midlene til fylkene etter søknad, vil de sammenlikne årets ungskogpleieaktivitet med gjennomsnittlig ungskogpleieaktivitet de siste fem årene.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Minner om første barkbilletømming i uke 21

Årets første tømming skal gjøres i løpet av de tre første dagene i neste uke. Fangsten skal være lagt inn i VipsLogic iløpet av fredag. Hvis dere ikke allerede har gjort det, så må dere få oppdatert fellestedinfo før første tømming. Hvis noen fortsatt ikke har satt opp fellene, og derfor ikke får tømt, så varsle undertegnede på epost.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen 

 

Tilskudd til tiltak i beiteområder - spørsmål om konsultasjonsplikten

Statsforvalteren har mottatt spørsmål fra noen kommuner om det er krav til konsultasjon med reindriften i forbindelse med behandling av søknader om tilskudd til tiltak i beiteområder. Det vises til rundskrivet for ordningen der det står at områder der et tiltak vil berøre reinbeiteinteresser så må det dokumenteres at reinbeitedistriktet har uttalt seg, eller har fått anledning til å uttale seg. Konsultasjonsplikten ikke er nevnt i rundskrivet.

Spørsmålet er sendt over til Landbruksdirektoratet. I tilbakemeldingen fra L.Dir står det at konsultasjonsplikten i sameloven gjelder mellom stat og berørte samiske interesser. Når det gjelder tiltak som kommer inn under ordningen for tilskudd til tiltak i beiteområder er det kommunen som skal ivareta konsultasjonsplikten.

Konsultasjonsplikten gjelder dersom kommunen vurdere at et tiltak vil kunne berøre samiske interesser. For ordningen tilskudd til tiltak i beiteområder vil dette typisk kunne gjelde tiltak som sperregjerder. Berørte samiske interesser vil typisk være det aktuelle reinbeitedistriktet. I en konsultasjon har man som mål å komme til enighet, dette er imidlertid ikke et krav. 

Forespørselen om de berørte samiske interessene ønsker konsultasjon må gis før kommunen fatter vedtak i saken. Dette kan for eksempel gjennomføres ved å sende en e-post med sakspapirene, og skrive at reinbeitedistriktet må svare på om de ønsker konsultasjon. Som et utgangspunkt bør man kunne forvente et svar innen fire uker. 

Veileder for kommuner og fylkeskommuner om konsultasjoner med samiske interesser, utarbeidet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Landbruksdirektoratet melder at rundskrivet for tilskudd til tiltak i beiteområder er under revisjon. I det nye rundskrivet vil det bli mer informasjon om konsultasjonsprosesser.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad 

 

Informasjon fra andre:

Invitasjon til arbeidsseminar om jordhelse og Living Labs 

Prosjektet NATI00NS og Ruralis inviterer i samarbeid med Norges forskningsråd, Landbruksdirektoratet, NIBIO og Norsk landbruksrådgiving til et digitalt arbeidsseminar om hvordan vi kan styrke arbeidet med forbedring av jordhelse gjennom levende laboratorium/Living Labs.

Formålet er at deltakerne skal kunne styrke sine kontaktnett og få mer konkret innblikk i hvordan Living Labs kan utvikles.

Dato for seminaret: Tirsdag 23. mai kl 13.00-15.00.

Påmeldingsfrist 19. mai. Gratis deltakelse. Påmeldingslenke her

Lenke til seminaret blir ettersendt til de påmeldte.

Kontaktperson Ruralis: Egil Petter Stræte.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.